ЛИСНАТА ПОГАЧА…Имам направено многу, но ова е најдобриот рецепт од сите…

Овој рецепт за погача е популарен за големиот празник Велигден, но често домаќинките ја подготвуваат и во другите денови од годината. Погачата е многу мека, а најдобро од сѐ е што може да се јаде и жешка и ладна. Еве што ви е потребно:

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

200 мл млака вода,
200 мл млако млеко,
8 грама сув или 30 г свеж квасец,
1 лажичка шеќер,
3 лажици масло,
1 лажичка сол,
600 г брашно.

ЗА ФИЛ:
250 – 300 г сирење,
1 лажица кисела павлака,
50 г путер и 50 мл масло за премачкување,
1 јајце за премачкување на погачата.

ПОСТАПКА:

МАГИЈА ОД ТЕСТО…ЧУДЕСНА ЛИСНАТА ПОГАЧА, многу мека, сочна, и жешка и ладна е превкусна