Потребни состојки:
250 г остро брашно
120 г путер/маргарин
2 јајца
1 прстофат сол
1,5 лажичка прашок за печиво
За фил:
3 јајца
1 китка млад кромид
150 г сечкана шунка
40 г пармезан
1 чашка кисела павлака
3 коцки фета сирење (мали калапчиња)
3-4 кисели краставички
Малку црн пипер
Постапка:
Од наведените состојки замесете меко тесто. Оставете го во фрижидер да „одлежи“ половина час.
Зелениот дел од кромитчињата исечкајте ги ситно, киселите краставички и шунката исечкајте ги на коцкички, па потоа соединете со киселата павлака, јајцата, пармезанот, здробеното фета сирење и црниот пипер.
Тестото развлечете го и обложете го долниот дел од калапот за пити, потоа истурете го филот и ставете да се пече во загреана рерна на 200 степени околу 30-45 мин (во зависност од рерната). Можете да послужете со зелена салата доколку сакате.