Можеби ова не сте го знаеле, но крушата може да ни помогне да се ослободиме од високата температура кога сме настинати. Што да направите за да ја претворите крушата во лек, прочитакјте во продолжение на текстот.
Крушата е хипоалергична храна и тешко дека ќе предизвика некакви алергии, освен тоа, таа е полна со растворливи влакна, како и пектин кој е природен диуретик.
Крушите се богати со сорбитол, вид ал-кохолен шеќер кој има помалку калории од обичниот шеќер, а поради високата содржина на вода, пријатниот вкус и можноста за зголемување на енергијата, ова овошје е одлично за ди-ететски ре-жими на исхрана.
Помалку шеќер, повеќе влакна
Крушите се богати со витамини А, Б1, Б2, Ц и Е, како и бакар, фосфор и калиум. Исто така, содржи калциум, хлор, железо, магнезиум, натриум и сулфур, а фолна киселина и ниацин се дел од неговиот богат состав.
Содржи антиоксидантни и антикан.церогени соединенија, и бидејќи е хипоалергично овошје, ретко предизвикува какви било алергиски реакции. Дури 71 процент од влакната кај крушите се нерастворливи, додека остатокот е растворлив.
И едниот и другиот вид на растителни влакна се исклучително важни за здравјето и оптималното функционирање на метаболичките процеси. Крушите се богати со сорбитол, еден вид ал-кохолен шеќер кој има помалку калории отколку обичниот шеќер.
Сорбитолот не се дигестира целосно, но ферментира во дебелото црево и се рас-паѓа благодарение на добрите бактерии на цревната флора, а тоа пак, влијае и врз здравјето на забите.
Ова овошје е намирница со низок гликемиски индекс (38). Поради високата содржина на вода, пријатниот вкус и можноста за подигање на енергијата, крушите се одличен избор за ди-ететските ре-жими на исхрана.
Крушите и јаболката имаат слични нутриционистички профили, но јаболката се побогати со глукоза и сахароза, додека „на страната“ на крушите се поголемите количини на фруктоза и сорбитол.
Природен лек за многу здравствени заболувања
Висока телесна температура: еден од најдобрите начини да помогнете во намалувањето на температурата на вашето тело е да испиете една голема чаша свежо исцеден сок од круша.
Проблеми со запек
Крушата е полна со пектин кој е одличен диуретик, а има и благо лаксативно дејство, што влијае врз подобрување на работата на цревата и на процесот на варење. Растворливите влакна се одлични за здравјето на дигестивниот тракт и можат да помогнат во спречување на рак на дебелото црево.
Подобар имунитет, помал холестерол и помал ризик од рак
Антиоксидансите во крушата помагаат во разградување на слободните радикали и влијаат на подобрување на општата состојба на организмот, деток.сикација и зајакнување на имунолошкиот систем.
Исто така, редовното воведување на крушите во исхраната, помага во регулирање на нивото на добрииот холестерол во кр-вта и ја намалува можноста за ма-лигни заболувања, т.е. униш-тување на здрави клетки пого-дени од слободни радикали.
Го олеснува артритисот и гихтот
Забележано е дека долго време се користи во народната медицина за лекување на гихт и дека има позитивен ефект врз здравјето на бубрезите и регулирање на процесот на мокрење, како и кај ревматските заболувања, пред сè поради неговите диуретични својства.
Исто така го намалува ризикот од остеопороза: некои истражувања покажале дека поради минералот бор, крушата исто така, го намалува ризикот од остеопороза, бидејќи помага да се задржи калциумот во коските.
Помош при кожни болести
Редовното кон-сумирање круши, поради високата содржина на влакна, спречува оштетување на кожата, помага во борба против бр-чките, масната кожа и акните. Големата содржина на вода трајно ја хидрира кожата, а крушите се добри и за сувата и и за кожата која се лупи.
Тие го регулираат нивото на течност во кожата, одржувајќи ја нејзината природна хидратација и делуваат како природен пилинг. Тие имаат сличен ефект врз сувата, испукана и ош-тетена коса, пред сè поради хидратацијата.
Како е најздраво да се к онсумираат крушите
Пред јадење, добро измијте ги крушите. Најдобро е да ги јадете сирови со кора која е исклучително богата со растителни влакна. За дијабетичарите се препорачува да пијат свежо исцеден сок со пулпа (во кон.султација со нивниот лекар).
Крушите се одлична состојка во салатите, и овошните и сите салати од зеленчук. Ако ги јадете во компот, тие ќе изгубат некои од своите корисни својства за време на готвењето, но сепак ќе останат нискокалорични и хранливи, дури и со мала содржина на шеќер.
За оние кои особено сакаат да уживаат во вкусовите на храната, препорачуваме крушата да ја комбинирате со разни видови сирење, како кравјо, така и козјо сирење.