Истрошената ‘рскавица и ош-тетните зглобови се симптом на остеоартритис, деге-неративна болест на зглобовите. Најчесто ги зафаѓа зглобовите на раката, коленото, колковите и карлицата, а предизвикува воспаление, отоци, б олка и вко-чанетост.




За лекување односно ублажување на овие симптоми постојат мноштво природно лекови, а како еден од поефикасните се покажала шипката (плодот на дивата ружа), фино исушена и сомелена во прав.




Шипката помага во изградбата на на н ова ‘рскавица. Претставува еден од најдобрите природни извори на витамин Ц кој е од исклучителна важност за изградба на колагенот, белковините, за изградба на сврзното ткиво, односно ‘рскавицата, лигаментите и тетивите.




Шипката на природен начин го смирува воспалението, ја обновува ‘рскавицата и спречува понатамошно нејзино ош-тетување. За са го приготвите овој исклучително ефикасен природен лек ќе ви бидат потребни следниве состојки:




ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: суви плодови од шипка ситно сомелени, најдобро со машинка за кафе или некој посилен блендер. По правило, најдобро е плодовите да се иситнат додека се сè уште свежи, па потоа полека под сенка и на пров ев да се исушат во многу тенок слој.




ПОСТАПКА: Една до две лажички фино смелена шипка во прав додајте во една чаша топла вода. Помешајте, оставете да отстои 10-тина минути и испијте ја течноста. Сомелениот плод од шипка, исто така, можете да го додавате и во вариво од зеленчук.




Семките од шипка ако се фино сомелени, можете да ги мешате со малку мед, па да јадете од мешавината. Вака доколку се конcyмира плодот од шипка дава резултати за само неколку дена, меѓутоа се препорачува користење во текот на подолг временски период.




ОВЕДНА СУПА СО ЧОРБИ. Ова е уште еден многу ефикасен природен лек кој придонесува за подобрување на состојбата на ‘рскавицата. Се состои од овес и јунешки коски кои при своето варење во течноста осло-бодуваатн желатин, кој всушност е чист колаген.




Луѓето кои го испробале овој природен лек тврдат дека многу им помогнал. Потребни се две предни јунешки потколеници, 2 кг интегрален овес и 8 литри вода. Сето тоа се става во голем лонец и се готви сè додека да се дојде до течност од 2 литри. Се остава да се олади, а потоа се процедува.




Секое утро се пие по една чаша од оваа течност на празен стомак и не треба да се јаде половина час после тоа. Потребни се две тури од овој напиток, што значи што се приврши со едната количина, треба да се приготви нова.




Покрај ова, потребно е да се промени и исхраната, да се одбегнува бел леб, а целосно да се исфрлат месните преработки. Солта треба да се сведе на минимум. Колената треба да се мачкаат со следнава смеса: 1 лажица мед, 1 лажица сенф и 1 лажица морска сол. Облогата се фиксира два часа пред спиење, а потоа се вади.