Брзи топчиња со нутела и лешници, според рецептот на Слаѓана.
Овие вкусни топчиња се совршен десерт за секоја пригода – брзи за подготовка, а неодоливи на вкус.
Комбинацијата од кремаста нутела и крцкави лешници создава вистинска експлозија на вкусови. Следете го овој едноставен рецепт и уживајте во слатките моменти, пишува НМД. Еве што ви е потребно:
Потребни состојки
– 250 мл млеко
– 1 кесичка пудинг со вкус на лешник
– 2 лажици шеќер
– 100 г путер
– 3 полни лажици нутела
– 100 г мелени печени лешници
– 120 г мелен кекс
– 100 г мелени лешници (за валкање)
Постапка
1. Во сад на оган, сварете го пудингот со млекото и шеќерот според упатството на кесичката. Откако ќе се згусне, тргнете го од оган.
2. Во топлиот пудинг веднаш додајте го путерот и мешајте додека целосно се растопи и соедини со смесата.
3. Додајте ја нутелата, мелените печени лешници и мелените кекси. Промешајте внимателно додека да добиете хомогена смеса.
4. Оставете ја смесата да се излади во фрижидер околу 30 минути за да се стегне и да може лесно да се обликува.
5. Со помош на лажица земајте од смесата и формирајте топчиња со еднаква големина.
6. Вратете ги во фрижидер уште 15-20 минути за да се зацврстат.
7. Пред валкање, лесно попрскајте ги со малку млеко за мелените лешници подобро да се залепат. Алтернативно, можете да ги прелиете или декорирате со растопена чоколада, по желба.
8. Валкајте ги топчињата во мелените лешници или декорирајте ги со чоколада, па вратете ги во фрижидер до послужување.
Сервирајте ги овие вкусни куглички ладни и уживајте во нивниот богат вкус! Рецепт на Слаѓана.












