Проф. Д-р Борислав Каменов, имунолог, за ТВ Пинк рече дека одредени навики поврзани со исхраната можат да му наш.тетат на телото на долг рок, особено ако ги „поставиме“ уште во детството.

Замор, слабост, надуеност, па дури и темни кругови околу очите се првите сигнали за голем број болести кои започнуваат да се создаваат од дигестивниот тракт, но потоа предизвикаат последици на некои други места. Нашиот имунитет исто така, видно се намалува.

„Храната не е само добиена енергија, дигестивниот систем обезбедува храна и градежни материјали, но преку него се „баждари“ и имунолошкиот систем. Ако цревата се здрави и нема проблеми поврзани со нив, тогаш имаме толерантен одговор што не предизвикува многу штета.

Нема штета дури и кога станува збор за други болести – висок притисок, дијабетес, васкуларни заболувања … Сите тие често го даваат најраниот сигнал токму во дигестивниот тракт“, објасни рече.

Проф. Д-р Каменов исто така, рече дека принудувањето на децата да јадат храна за која сметате дека е здрава, а која тие не ја толерираат може да има многу л оши последици. Обично кај малите деца тоа е интуитивно и тие ја одбиваат храната која не ја поднесуваат.

„Ако некој јаде храна која не ја толерира (постои алергија и сл.), да речеме млеко или глутен, или некоја трета храна, и ова трае подолг период, тогаш доаѓа до ош-тетување на цревата.

Кога слузокожата на цревата ќе се ош-тети, многу лесно преку ѕидот се внесуваат токсини во кр-вотокот и целиот организам организм, се оптеретува системот, па доаѓа до замастување на црниот дроб.

Тогаш доаѓа до нагло трошење на витаминот Д и на некои други значајни супстанции за да се одбрани телото. Се создава еден вид на одбранбен одговор кој би требало да нè подготви и заштити во иднина, за некои посериозни состојби кои ќе ги доживееме подоцна“, објасни докторот.

„Ова не е важно само сега во време на пандемијата, туку е многу важно и кога станува збор за сите други болести од кои боледува нашиот народ. Не обраќаме доволно внимание, не забележуваме дека нешто ни пречи, дека сме уморни и без сила, дека имаме гасови или дуење на стомакот.

Исто така, не забележуваме дали јазикот ни е обложен со наслаги, дали имаме подочници или темни кругови околу очите… сето тоа се знаци од нашето детство“, рече тој и додаде дека истите знаци ги забележувал и кај најмладите паци-енти.

„Забележувам кога ќе ми донесат некое дете. Кога ќе ја погледнам мајката и ќе видам како таа изгледа, не морам ни да прашувам за бабата и дедото. Тоа некогаш е наследно… мислам на неподнесувањето на некоја храна.

Децата ги тераме или дури и ги каз-нуваме кога не сакаат нешто да јадат, а тој аспект е многу занемарен. Тука всушност се крие превенцијата на многу, многу болести кои подоцна ќе се појават во текот на животот. А голем број од нив започнуваат токму во детството“, рече тој.

ТВ Пинк / принтскрин