Лукот и ѓумбирот се толку вообичаени состојки во многу деликатеси. Се користат во подготовка на кари, мешајте прженици, чорби, а списокот е долг… Денес ќе ви претставиме еден интересен метод на ферментиран лук и ѓумбир.

Понекогаш може да биде м ачно постојано да ги лупите ѓумбирот и лукот, а ова е еден интересен метод за подготовка на фермантирана паста која ќе ја имате во складиште со недели и ќе уживате во аромата.

Многу е вкусно, лукот и ѓумбирот дополнително го испуштаат својот мирис во ферментираната смеса, а потребни се 10 минути за да ја подготвите. За сите љубители на егзотичниот и пикантен вкус, ова е вистинскиот рецепт, за да го воведете во вашата секојдневна исхрана.

Она што најмногу ми се допаѓа при подготовка на оваа паста, покрај леснотијата само да ги излупам лукот и ѓумбирот е тоа што дава прекрасен шмек што носи исполнета соленост и вкус на јадењето. Сè што ви е потребно е лажичка ферментирана паста од ѓумбир со лук која одговара во сите јадења, а исто така е и многу здрава.

Пропорциите на состојките ги одредив сама, но доколку сте голем љубител на лук или ѓумбир, додајте повеќе од едното или од двете. Пастата е многу вкусна на кој било начин.

Говорејќи за пропорциите, можете едноставно да ги зголемите пропорциите или да се намалите ако сакате помалку. Ако одлучите да направите во голем сооднос, чувајте во фрижидер и ќе ви трае со недели.

Потребни состојки: 150 г лук, 150 г ѓумбир, 2 ловорови лисја, 1/2 лажиче чили (по избор), 1/2 лажиче тарагон (по избор), 2,5% сол од тежината на состојките, 2 лажици маслиново масло. Понекогаш ставам 150 г лук во гранули и дополнително сечкам уште 4 – 5 чешниња лук.

Постапка: Излупете го лукот и ѓумбирот. Исечете го ѓумбирот на средни парчиња со пресечно пресекување (надолжно) за да помогнете во ослободувањето на соковите. Лукот исто така може да го пресечете надолжно за полесно ослободување од состојките.

Ставете го сечканиот лук, ѓумбир, чилито, тарагонот и ловоровите лисја во тегла и измерете ја тежината на состојките. Потоа додајте околу 2,5% сол од таа тежина во теглата.

Затворете ја теглата и добро протресете ја за солта да се распореди подеднакво. Чувајте ја смесата во тегла на темно и суво место, 7 – 10 дена. По еднаш на ден, отворајте ја теглата и повторно затворете ја за ослободување на гасовите.

После ферментацијата, сите состојки од теглата ставете ги во блендер и изблендирајте го додека да добиете изедначена каша. Постепено додавајте и маслиново масло во тенок млаз за време на блендирањето до изедначување. Ќе добиете мазна смеса како крем.

Прелијте ја пастата во чиста тегла и складирајте ја во фрижидер. Чувајте ја секогаш на ладно, добро затворена за да го продолжите рокот на траење. Може да се додава на кое било јадење, а има рок на траење од неколку недели.