Ерменски колачи со локум, посни и многу вкусни, се топат во уста…Еве што ви е потребно според рецептот на Јорданка Динева:

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

300 г брашно
5 г прашок за печиво
10 г ванилин шеќер
1 прстофат сол
120 мл масло
120 мл вода (или бело/розе вино или пиво)
локум за фил (околу 100 г)

ПОСТАПКА:

Измешајте ги сувите состојки и додајте го маслото, како и половина од водата. Замесете го тестото со постепено додавање на преостанатата вода.

Треба да добиете многу еластично и нелепливо тесто. Обликувајте ги топчињата и полнете ги со фил. Печете ги 25 минути во претходно загреана рерна на 170 степени. Кога ќе подизладат посипете ги со шеќер во прав.

БАБИНИ БРЗИ ПОСНИ КОЛАЧИ СО ЏЕМ…Со жешка вода…жешки колачи…