Home млечни производи ДОМАШНО КИСЕЛО МЛЕКО КОЕ СЕ СЕЧЕ СО НОЖ…

ДОМАШНО КИСЕЛО МЛЕКО КОЕ СЕ СЕЧЕ СО НОЖ…

ДОМАШНО КИСЕЛО МЛЕКО КОЕ СЕ СЕЧЕ СО НОЖ…

На интернет „велат“ дека најдобриот јогурт/кисело млеко е направен во глинен сад. Откако го видов овој сладок мал глинен сад од 2 литри, решив да ги заменам традиционалните тегли и да го испробам рецептот во него.

Првиот обид за цврст јогурт беше и повеќе од успешен.

Мајата која ја користев е исто така од домашно кисело млеко. Жената што ми ја даде редовно си подготвува и си чува за себе, за секоја следна ферментација, па така започнав и јас. Еве што ви е потребно:

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

1.8 литри млеко
3 полни лажици маја

ПОСТАПКА:

На тивок оган сварив 1,8 литар полномасно млеко (колку да испари дел од водата), го изладив да не е жешко, туку млако (не користам термометар). Во посебен сад измешав 3 полни лажици маја со 2 лажици од млакото млеко.

Сѐ истурив во глинениот сад и го оставив 7 часа во малку загреана рерна без да го завиткувам. Ми требаше за таратор, па сакав да биде покисело, инаку го чувам на топло 5 часа.

Во недостиг на домашно свежо млеко, користев купечко, полномасно. Само ја загревам рерната и ја исклучувам! Садот има дебели ѕидови, топло е и млекото…Од Владка Владимирова