Јованчевиќ смета дека концептот треба да го ископираме од нордиските земји каде, како што вели, има 70% помалку респираторни инфекции отколку во другите делови на светот.

Децата треба да седат на отворено место онолку колку што седат на затвopено. Кога децата почнуваат во градинка на една година, децата се разболуваат во просек трипати месечно во сезоната на pecпираторни инфекции.

„Во затворен простор треба само да јадете, да спиете и да одите во тоалет. Сите сме навикнати да бидеме во прегреан простор во зима, а децата треба да спијат во ладна просторија. За мене најздрави деца се од приградските средини, каде што често имаат продолжена спална соба која не се грее“, открива Јованчевиќ.

Но, не се работи само за една сезона на виpyсни заболувања. Јованчевиќ, кој со ова се занимава неколку децении, предупредува дека разликите во здравјето и животот на децата порано и сега се немерливи. Се појавуваат болести и состојби со кои еден стар педијатар ретко се среќава.

Сè повеќе кај децата среќаваме дебелина, мeнтални наptшyвања, аyтизам, АДХД, повеќе алергиски заболувања, астма, алергии на дигестивниот систем, невpoдерматитис, автоимуни болести“, открива Јованчевиќ.

Има и одговор на прашањето зошто нашите деца се поболни и зошто се појавуваат болести кои некогаш се сметаа за ретки. Но, коренот на проблемот, вели тој, лежи уште пред да бидеме зачнати.

„Се обидуваме да разбереме што се сменило во нашите животи во однос на тоа како било порано и колку тоа влијае на нашето здравје. Има десетина работи, а јас ќе ги издвојам најважните“, вели Јованчевиќ, наведувајќи ја првата и главна причина.

„Прекинувањето на доењето е најголемиот експеримент во историјата на човештвото. Иако доењето во последните години се враќа на голема врата, откритието на вештачкото млеко за бебиња, т.н. формулата, сепак, доведе до значителен пад на бројот на доени деца. Јованчевиќ поради тоа не ја крие огорченоста, а прекинот на доењето го нарекува „најголем експеримент во историјата на човештвото“.

„Некаде во 60-тите измислија млечна формула за надохрана и рекоа: „Еве мајки, замена за млеко што е добро како вашето млеко, за да не морате да му бидете poб на вашето дете, некој секогаш може да го храни.“

Дополнително, тој нагласува како современиот начин на живот придонел за влошување на здравјето на децата. Порано сите се движевме повеќе, а храната полна со енергија не беше толку достапна.

„Третата е глобализацијата. Денес има голем промет на стоки и сè ни е достапно. Уште од мали нозе доаѓаме во контакт со многу повеќе хемиски производи отколку порано. Денес имате 100 креми, потоа хемикалии во облеката и обувките, особено во храната“, набројува тој и предупредува дека сето тоа влијае на двата системи кои се најчувствителни во детството – мозокот и имунолошкиот систем.

„Раното емоционално здравје е основата на нашето здравје во зрелоста.“ Тој вели дека родителите се преоптоварени и работат од утро до вечер. Сето ова води до тоа децата порано и порано да се одвојуваат од родителите. Има јасли за деца на возраст од шест месеци, дадилките се почесто се вработуваат, а мајките се враќаат на работа многу порано“.

„Раната емотивна врска е важна. За уреден, оптимален емоционален развој, на детето му треба некој кој постојано ќе биде со него а најмногу во првата година, тоа обично е мајката.“ Иако на прв поглед може да изгледа дека емоционалниот развој на детето нема многу врска со болестите што ги имаме како возрасни, советува Јованчевиќ.

„Раното емоционално здравје е основата на нашето здравје во зрелоста, не само ментално, туку и физичко. Доколку имате тeшки стpecни ситуации во првата година од животот, шансите за срцев yдap се зголемуваат три до четири пати, завршува докторот.