Стар традиционален рецепт кој го користеле нашите баби. Овој специјалитет е многу вкусен, но за жал веќе запоставен и заборавен. Но еве се потрудивме да го вратиме назад на нашите трпези.
Потребни состојки:
500 г мелено месо
700 г рендан компир
1 јајце
2 главици кромид
1 чешне лук
2 лажици брашно
250 мл течна (неутрална) павлака за готвење
4 лажици млеко
400 мл вода
Сол, црн пипер, вегета
Масло за пржење
Постапка:
Во еден пластичен сад ставете го меленото месо, исечканиот кромид, јајце, сол, црн пипер, вегета и рендан компир, па фино со раце замесете убаво да се изедначи смесата.
Загрејте масло во тава, правете големи како дланка ќофтиња и пропржете ги од двете страни фино да заруменат.
Потоа во истото масло ставете брашно и пржете додека да пожолти (како за запршка) и додадете вода и млеко, па брзо мешајте да се изедначи. Додадете малку сол, црн пипер и вегета. Внимавајте да не биде прегусто, со конзистенција како за палачинки.
Ќофтињата наредете ги во тепсија и прелијте со запршката, па одозгора додадете ја и течната павлака.
Рерната загрејте ја на 220 степени и печете 45 минути.
Го добивате ова прекрасно јадење за кое не ви е потребен прилог.