Ооткриени витаминте кои ги регенерираат колената – природно и без лекови!
Болката во зглобовите може значително да го намали квалитетот на живот, но постојат природни решенија кои можат да помогнат.
Во овој текст, врз основа на излагањето на Марио Лабудовиќ, ќе ги разгледаме најдобрите методи за намалување на воспалението, подобрување на подвижноста и заштита на ‘рскавицата.
Доколку имате проблеми со артроза, вкочанетост или болки во колената, овој текст е наменет за вас, пишува НМД. Еве што сѐ треба да знаете:
Важноста на витамините за здравјето на колената
Кога зборуваме за здравјето на колената, од клучно значење е да се разбере дека артрозата е состојба што се развива во текот на долги години.
„Артрозата на коленото е дегенеративно заболување кое често започнува со суптилни симптоми, но со текот на времето може значително да се влоши ако не се третира соодветно“ (Felson, 2006).
Првите знаци, како болка, вкочанетост или оток во утринските часови, често се игнорираат, што доведува до прогресија на болеста.
Според Лабудовиќ, „игнорирањето на раните симптоми е една од најголемите грешки што луѓето ги прават, што резултира со влошување на состојбата“.
Витамин Ц: Клуч за регенерација на ‘рскавицата
Витаминот Ц, познат и како аскорбинска киселина, е есенцијален нутриент растворлив во вода, кој игра важна улога во производството на колаген – главна компонента на сврзното ткиво.
„Витаминот Ц е неопходен за синтеза на колаген, што помага во одржувањето и регенерацијата на ‘рскавицата и коските“ (Carr & Frei, 1999).
Недостатокот на овој витамин може да доведе до оштетување на ‘рскавицата, што е честа причина за артроза.
Препорачаната дневна доза е минимум 500 мг, а природни извори на витамин Ц вклучуваат киви, пиперки, портокали, јагоди, папаја, ананас, грејпфрут, брокула, манго, домати и спанаќ.
Лабудовиќ нагласува: „Витаминот Ц не само што ги спречува оштетувањата на ‘рскавицата, туку и ги намалува воспалителните процеси предизвикани од лошата исхрана или хроничен недостаток на нутриенти“.
Витамин Д: Основа за здрави коски
Витаминот Д, често наречен „хормон“ поради неговата способност да се синтетизира во кожата при изложување на сонце, е клучен за апсорпција на калциумот и одржување на здравјето на коските.
„Недостатокот на витамин Д е поврзан со зголемен ризик од остеоартритис, особено кај постарите лица“ (McAlindon et al., 1996).
Препорачаната дневна доза е околу 1000 ИЕ (меѓународни единици), иако во некои случаи може да биде повисока.
Проблемот со недостатокот на витамин Д е широко распространет, особено поради современиот начин на живот, каде што „над 80% од луѓето имаат хроничен недостаток на витамин Д поради недоволно изложување на сонце“ (Holick, 2007).
Лабудовиќ истакнува дека модерниот човек поминува 95% од времето во затворени простории, што го спречува природното производство на витамин Д.
Витамин К: Поддршка за коските и зглобовите
Витаминот К, особено во форма на К2 (менакинон), е важен за здравјето на коските и спречувањето на артрозата.
„Витаминот К2 го активира протеинот остеокалцин, кој помага во врзувањето на калциумот во коските, со што се подобрува нивната густина и се намалува ризикот од фрактури“ (Shea & Booth, 2008).
Овој витамин се наоѓа во ферментирана храна, млечни производи и животински производи, а неговата апсорпција е подобра кога се консумира со здрави масти, како маслиново или кокосово масло.
Лабудовиќ советува: „Витамините Ц, Д и К се клучни за спречување на артрозата, но нивниот внес мора да биде постојан и во соодветни количини“.
Проблемот со модерната исхрана и лековите
Модерната исхрана, богата со хемикалии, пестициди и хербциди, често не обезбедува доволно есенцијални нутриенти.
„Конзумацијата на преработена храна и недоволниот внес на витамини и минерали доведуваат до хронични недостатоци, особено кај постарите лица“ (Popkin, 2009).
Лабудовиќ нагласува дека земањето лекови против болки, како аналгетици, само ги маскира симптомите, но не ја лекува основната причина за артрозата.
„Ниту еден синтетички лек или инјекција не може да ја излечи артрозата – тие само привремено ги намалуваат симптомите, додека состојбата во коленото се влошува“, вели тој.
Практични решенија за здрави колена
За да се спречи или третира артрозата, Лабудовиќ препорачува неколку чекори:
1. Зголемен внес на витамини Ц, Д и К: Овие витамини треба да се внесуваат преку храна или висококвалитетни додатоци во исхраната. Храната богата со овие нутриенти треба да биде дел од секојдневната исхрана.
2. Здрав начин на живот: Редовното вежбање, контролата на телесната тежина и изложувањето на сонце се клучни за превенција. „Вишокот килограми вршат огромен притисок врз колената, што ја забрзува дегенерацијата на ‘рскавицата“ (Messier et al., 2005).
3. Интермитентен пост: Овој начин на исхрана може да го подобри целокупното здравје и да го намали воспалението во телото. „Интермитентниот пост е еден од најздравите режими на исхрана“, вели Лабудовиќ.
4. Избегнување на синтетички лекови: Долготрајната употреба на лекови против болки може да ја влоши состојбата. Наместо тоа, фокусот треба да биде на природни решенија и здрава исхрана.
Заклучок
Артрозата на коленото не мора да биде неизбежна судбина. Со правилен внес на витамини Ц, Д и К, здрав начин на живот и избегнување на синтетички лекови, можно е да се спречи или ублажи оваа состојба.
Како што вели д-р Фелсон: „Раната интервенција и превентивните мерки се клучни за спречување на прогресијата на остеоартритисот“ (Felson, 2006).
За подетални информации и персонализирана помош, контактирајте го центарот MarioLab или нарачајте ги книгите на Лабудовиќ за дополнителни насоки. Неговата емисија можете да ја погледнете во видео прилогот ОВДЕ:
Референци:
– Carr, A. C., & Frei, B. (1999). Toward a new recommended dietary allowance for vitamin C based on antioxidant and health effects in humans. The American Journal of Clinical Nutrition, 69(6), 1086-1107.
– Felson, D. T. (2006). Osteoarthritis of the knee. New England Journal of Medicine, 354(8), 841-848.
– Holick, M. F. (2007). Vitamin D deficiency. New England Journal of Medicine, 357(3), 266-281.
– McAlindon, T. E., et al. (1996). Relation of dietary intake and serum levels of vitamin D to progression of osteoarthritis of the knee among participants in the Framingham Study. Annals of Internal Medicine, 125(5), 353-359.
– Messier, S. P., et al. (2005). Exercise and dietary weight loss in overweight and obese older adults with knee osteoarthritis: The Arthritis, Diet, and Activity Promotion Trial. Arthritis & Rheumatism, 52(5), 1501-1510.
– Popkin, B. M. (2009). Global nutrition dynamics: The world is shifting rapidly toward a diet linked with noncommunicable diseases. The American Journal of Clinical Nutrition, 84(2), 289-298.
– Shea, M. K., & Booth, S. L. (2008). Update on the role of vitamin K in skeletal health. Nutrition Reviews, 66(10), 549-557.