Познатиот кардиохирург, професор и академик на pycката академија на науките Лео Бокерија, ја поби идејата за традиционална исхрана. Според него, сè што претходно сме прочитале за здравата исхрана – е лага.
„Изреката: Појадувај сам – е целосна бесмислица. Кога ќе се разбудите, телото почнува да се навикнува на работната состојба, а вие седнувате на маса и јадете чинија полна со месо, корпа леб и на крај се трупате со чаша пијалак. Одете на работа со полн стомак и потоа сте нерасположени во текот на целиот ден.
Забележав дека одличните хирурзи во најдобар случај пијат шолја кафе наутро. Јадат сендвич само напладне и истиот го нарекуваат ручек. Навечер кога се враќаат дома, јадат нормална храна, се релаксираат, вежбаат..
Според мене, би рекол – дајте му го појадокот на непријателот, ручајте околу пладне и вечерајте нормално (но не во доцните часови) и конечно прошетајте пред спиење или извежбајте.
Она што го јадете за појадок влијае на вашето расположение во текот на денот. Според моето искуство, луѓето кои живеат на овој начин, живеат долго и здраво!“ Овој совет од познатиот руски лекар беше потврден со најновото истражување спроведено на Универзитетот Корнел.
Научникот Дејвид Левитски открил дека оние луѓе кои го прескокнуваат појадокот (автофагија) за неколку седмици значително губат телесната тежина. Тој ја потврдил оваа теорија со експеримент чија цел беше да се одреди количината на храна што човек ја внесува во текот на денот.
Половина од учесниците појадувале, другата група одбивала појадок. Групата која го прескокнува појадокот секој ден, внесувала 408 калории помалку од групата што редовно појадувала.
Според овој научник, прескокнувањето на појадокот може да се смета за одличен систем за брзо губење на тежината. „Разбирам дека прескокнувањето на појадокот е во спротивност со сè што знаете за здравата исхрана, но новите податоци нè тераат сериозно да размислуваме за откажување од првиот утрински оброк.
Се разбира, ова се однесува за здравите луѓе. Луѓето кои имаат проблем со дијабетес и хипогликемија, не смеат да прескокнуваат оброци за да го одржат нивото на гликоза“, вели Левитски.
Светската здравствена организација сè уште тврди дека појадокот е најважниот оброк во текот на денот и лицето кое редовно појадува има редовен метаболизам и нема проблеми со вишокот килограми.
Тоа е точно, појадокот го забрзува метаболизмот. Сепак, тие исто така се согласуваат дека прекалоричниот појадок може да доведе до дебелина. Но, нормалното внесување калории и мали оброци неколку пати на ден може да помогне за регулирање на телесната тежина.
Еве што не треба да јадете по препорака на Светската здравствена организација: Колбаси. Колбасите се вкусни, но не се здрав производ. Тие имаат најмалку месо и најмногу конзерванси и засилувачи на вкус што можат да предизвикаат paк на хранопроводот.
Инстант каша. Со цел да се скрати времето за готвење, житариците се подложени на посебен третман, поради што јаглехидратите се претвораат во скроб. Додајте го шеќерот што го содржат, кое изобилно се користи за подобрување на вкусот, и ќе добиете о тpoв што се пласира на пазарот како здрав производ.
Суво овошје. Поште-тно е отколку отколку што се мисли, бидејќи за да се исуши овошјето, се додаваат одредени хемикалии и шеќери за да се заштити од распаѓање. Купувајте само од проверени органски производители кои овошјето го сушат на природен начин.
Мусли. Муслите се чист шеќер со празни калории. Индустриски производ кој се продава како „здрав појадок“ може само да му наштети на вашето тело, и никогаш да не го излечи! Идеално е да ги замените со овесни снегулки.