Чоколадни стапчиња…брзи, вкусни…не знаете за доста. Еве што ви е потребно:

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

1 јајце
100 г шеќер
240 г брашно
5 г прашок за печиво
90 г путер
400 г растопено чоколадо

ПОСТАПКА:

1. Во сад пенасто изматете ги јајцето и шеќерот додека да се раствори шеќерот и да се формира кремаста смеса. Просејте ги брашното и прашокот за печиво, додајте го путерот и месете додека да добиете меко, хомогено и компактно тесто.

2. Тестото завиткајте го во најлонска фолија и ставете го во фрижидер околу 40 минути да се стегне.

3. Откако ќе помине времето, исечете кратко парче тесто и направете долги валјаци со дебелина на прст, а потоа исечкајте го на стапчиња долги околу 8-10 см.

4. Ставете ги стапчињата во плех обложен со хартија за печење и печете ги во загреана рерна на 180°C/356°F околу 12 минути, колку малку да заруменат (во зависност од рерната).

5. Чоколадото растопете го и со помош на маша-штипалка целосно потопете ги стапчињата, едно по едно.

6. Ставете ги врз на хартија за печење и оставете да се оладат и стегнат целосно пред да ги послужите. Постапката погледнете ја ОВДЕ.