Потребни состојки:

3 јајца

3 лажици шеќер

2 белки

1 лажица шеќер

3 лажици брашно

1 лажица какао

1 прашок за печиво

6 лажици мелени ореви

2 лажици млеко

5 лажици рум

За крем:

700 мл млеко

2 пудинг од ванила

120 г шеќер

2 жолчки

3 лажици инстант кафе

150 г путер

За чоколаден прелив:

200 г црно квалитетно чоколадо

400 мл слатка павлака

Постапка:

Пенасто изматете 3 жолчки и 3 лажици шеќер.

Брашното и какаото просејте ги, додадете прашок за печиво и мелени ореви, па измешајте со жолчките.

Изматете 5 белки (3+2) со лажица шеќер во цврст снег и полека соединете со претходната смеса. Излејте ја смесата во калап 22 см обложен со хартија и печете во загреана рерна на 180 степени околу 40 минути.

Печената кора изладете ја, отстранете ја хартијата и поставете на чинија за послужување. Околу кората повторно ставете го обрачот од калапот, а кората испрскајте ја со мешавина од 2 лажици млеко и 7 лажици рум.

Крем: во 500 мл млеко додадете шеќер и ставете на оган да зоврие. Во преостанатото ладно млеко додадете прашок за пудинг, додадетелесно разматени жолчки и сето добро промешајте го. Во врелото млеко додадете инстант кафе, а потоа и разматениот пудинг со жолчки и интензивно мешајте додека кремот да се изедначи, на умерена температура.

Готовиот крем тргнете го од оган, прекријте ја површината со проѕирна фолија и оставете да излади.

Путерот пенасто изматете го, па во неколку наврати додадете му од изладениот (млак) крем и добро изматете со миксер. Кремот прелијте го преку кората и ставете во фрижидер добро да излади и да се стегне.

Чоколадниот прелив е најдобро да го оставите за следниот ден.

Чоколаден прелив: чоколадото ситно исечкајте го. Слатката павлака загрејте ја, но тргнете од оган пред да зоврие. Додадете го чоколадото и мешајте за да се растопи и изедначи кремот.

Преку филот прелијте со чоколадниот крем и оставете да се лади во фрижидер уште најмалку 2-3 часа.