Насобраните штет-ни продукти во кр-вните садови претставуваат најголем јавен здравствен проблем што може да има сериозни последици. Акумулацијата на масни наслаги во кр-вните садови доведува до стеснување на sидовите на артериите и формирање на плаки кои можат да пук.нат, да создадат тромб и да се заглават во една од коронарните (срцеви) кр-вни садови.
Затоа е исклучително важно да се води грижа за срцето и кр-вните садови. Најчеста причина за затнатите кр-вни садови е нездравиот начин на живот. Масните наслаги се таложат на ѕидовите на кр-вните садови и тие се стеснуваат и стануваат тврди.
Затнувањето на кр-вните садови може да биде предизвикано од: пу.шење – никотин може да предизвика блокада на аортата, кр-вните садови на срцето и нозете, висок притисок, дијабетес, исхрана богата со заситени масти, што доведува до синтеза на „лош“ холестерол, стареење – природен начин на сла-беење на кр-вните садови.
I Рецепт: Чај од малина и капина за прочистување на кр-вта кај жени, против цревни воспаленија и други болести
Овој чај има слатко-горчлив вкус, одличен е против дијареа, цревни воспаленија, прочистување на кр-вта, за жени кога имаат б олна мен.струација, за опуштање на мускулите.
Извор е на витамини. Јас го пијам од кога знам за себе, го пијам по потреба и секогаш ми помага. Верувам дека добро ќе им дојде на сите оние кои не знаеле за овој чај – Сандра.
Потребни состојки: 5-8 листови измешани од малина и капина, 1 литар вода, по желба да се заслади со мед. Постапка: Набраните млади листови ставете ги на хартија и оставете ги да се исушат. Најдобро е ова да го направите на темно и суво место.
Сувите листови се прелеваат со врела вода, се оставаат околу 20 минути. Чајот доколку сакате засладете го со мед, но најдобро е да се пие незасладен. Може да го пијат и млади дечиња. Во случај на дијареа се ставаат 8 листови. Може да се варат само листовите од капини или малини одвоено.
II Рецепт: Лекува сè од глава до пети, ја подобрува циркулацијата и ги обновува клетките
Потребни состојки: Една поголема стаклена тегла со добар капак, 12 чешниња лук и 500 мл црно квалитетно вино.
Постапка: Во стаклена тегла ставете 12 излупени чешниња лук. Секое чешне исечете го на четири делови. Прелијте го лукот со половина литар црно, квалитетно домашно вино. Затворете ја теглата и оставете ја на прозор, на сонце две седмици. Внимавајте, ако е претопло, тргнете ја теглата привремено под сенка.
Потребно е теглата да ја протресувате ја 2-3 пати дневно, за да може лукот да ги испушти лековитите сокови во виното. После две седмици процедете го виното, а лековитата течност чувајте ја затворена во тегла (или шише), однадвор завиткана со алуминиумска фолија, на темно и ладно место.
Употреба: секој ден се кон-сумира по една супена лажица, трипати дневно, 20-30 минути пред оброк. Направете пауза од шест месеци, па повторете ја постапката. / Текстот за НМД.мк го напиша Мартина Христовска