Home зимница БРЗА ЗИМНИЦА ЗА 30 минути во тегли…Вкусни пиперки без конзерванси

БРЗА ЗИМНИЦА ЗА 30 минути во тегли…Вкусни пиперки без конзерванси

Брза зимница од пиперки без конзерванси

Овој традиционален рецепт за зимница од пиперки е совршен избор за сите што сакаат едноставна, брза и природна подготовка без употреба на конзерванси.

Со неколку состојки и минимален напор, ќе добиете исклучително вкусна зимница што ќе го збогати секој оброк.

Подготвена за само 30 минути, оваа зимница е идеална за зачувување на свежината и аромата на пиперките, пишува НМД. Еве што ви е потребно:

Потребни состојки

– 2 кг пиперки (помали по големина, по избор)
– неколку чешниња лук
– зрна црн пипер
– ловоров лист
– 1 лажица сол (по тегла)
– 1 лажица шеќер (по тегла)
– 4 лажици алкохолен оцет 9% (по тегла)
– 20-30 мл масло (по тегла)
– НМД

Постапка

1. Загрејте ја рерната на температура од 150 до 160 °C.
2. Пиперките измијте ги, исчистете ги и ставете ги во загреаната рерна. Печете ги 10 до 15 минути, додека малку да омекнат, внимавајќи да не се препечат.

3. Во меѓувреме, подгответе стерилизирани тегли и нови капаци.
4. Врелите пиперки внимателно редете ги во теглите, додавајќи меѓу нив сечкан лук, зрна црн пипер и ловоров лист.

5. Во секоја наполнета тегла сипете 1 лажица сол, 1 лажица шеќер и 4 лажици алкохолен оцет.

6. Додадете 20-30 мл масло во секоја тегла.
7. Веднаш затворете ги врелите тегли со чисти и нови капаци. Превртете ги теглите наопаку (на капакот).

8. Во текот на следните 24 часа, повремено превртувајте ги теглите за да се растворат солта и шеќерот.

9. По 24 часа, складирајте ги теглите на темно и поладно место во оставата.

Оваа зимница е готова за консумација по неколку дена, кога вкусовите ќе се соединат, а може да се чува со месеци. Постапката погледнете ја во видео прилогот ОВДЕ: