Рецепт за домашна лутеница
Лутеницата е традиционално јадење што го освојува срцето со својата богата арома и вкус, идеална за секој оброк или како додаток на трпезата.
Овој рецепт ќе ве води низ процесот на подготовка на вкусна домашна лутеница, со внимателно одбрани состојки и едноставна постапка за совршен резултат.
Подолу се дадени состојките и чекорите за подготовка на половина доза, како и за целосна доза за оние што сакаат да подготват поголема количина, пишува НМД. Еве што ви е потребно:
Потребни состојки за половина доза
– 2 кг црвени пиперки
– 1 кг модри патлиџани
– 1 кг домати
– 1-2 лути пиперки (по желба, за пикантен вкус)
– 150 мл масло
– 50 мл дополнително масло (по желба)
– 6-7 чешниња лук
– 1 рака свеж магдонос
– 1,5 лажица шеќер
– 1,5 лажица сол
– 2 лажици бел оцет (9%)
– НМД
Потребни состојки за целосна доза
– 4 кг црвени пиперки
– 2 кг модри патлиџани
– 2 кг домати
– Лути пиперки (по желба)
– 300 мл масло
– 3 лажици сол
– 3 лажици шеќер
– 4 лажици оцет

Постапка
1. Црвените пиперки измијте ги и избришете ги. Модрите патлиџани измијте ги и избодете ги на неколку места со виљушка за полесно печење. Ставете ги пиперките и патлиџаните во плех обложен со хартија за печење.
2. Загрејте ја рерната на 220-230 степени Целзиусови. Печете ги пиперките и патлиџаните додека не заруменат од едната страна, а потоа превртете ги и допечете ги од другата страна.
3. Откако ќе се испечат, ставете ги во сад, покријте ги со најлонска кеса и оставете ги да се подизладат. Ова ќе го олесни лупењето.
Потоа излупете ги пиперките и патлиџаните, исчистете ги пиперките од семките и оставете ги да се исцедат.
4. Доматите излупете ги и исечкајте ги на коцки. Во широко тенџере на средна температура загрејте 150 мл масло и додајте ги исечканите домати. Пржете ги околу 30 минути под капак, со повремено мешање.
5. За тоа време, исечкајте ги модрите патлиџани на ситни коцки, а црвените пиперки искинете ги на тенки ленти. По 30 минути пржење, со пасирачка изгмечете ги парчињата домати што не се растопиле.
6. Додајте ги исечканите модри патлиџани во тенџерето и мешајте со дрвена лажица, внимавајќи да не загори смесата. По желба, додајте една или повеќе ситно исечкани лути пиперки за пикантен вкус.
7. Потоа додајте ги црвените пиперки и измешајте. Ситно исечкајте 6-7 чешниња лук и додајте ги во смесата. По желба, додајте уште 50 мл масло.
8. Додајте една рака ситно исечкан свеж магдонос, 1,5 лажица шеќер, 1,5 лажица сол и 2 лажици бел оцет (9%).
Мешајте и продолжете да готвите околу 1 час од моментот на додавање на црвените пиперки, на средна температура, со повремено мешање.
9. Наполнете стерилизирани тегли до врв со топлата лутеница и добро затворете ги. Оставете ги да се изладат на собна температура пред да ги складирате.
Напомена
Овој рецепт дава вкусна и ароматична лутеница, совршена за зимница или за секојдневна употреба. За целосна доза, удвоете ги состојките и следете ја истата постапка.
Уживајте во подготвувањето и дегустирањето на ова традиционално јадење! Постапката погледнете ја во видео прилогот ОВДЕ:
https://youtu.be/08hE3R-vu0E?si=pk_AeDsX_s-iXVjh





































