Д-р Воислав Перишиќ објасни како правилно да се пости!
Гастроентерологот д-р Воислав Перишиќ беше гостин во ТВ Прва и зборуваше за правилата на постот. Популарниот гастроентеролог претходно објасни што го претвора кафето во о-тров и кој е најздравиот чај, а овојпат зборуваше за намирници кои можат да заменат речиси сè од она што се откажуваме за време на постот.
Како прво, постот не е само телесен, рече д-р Перишиќ и објасни кој не треба да пости.
„Ја проверувам границата помеѓу телото и душата, сакам да разговарам со духовни лица, а еден владика ми рече дека постот е воедно и физички и духовен. Ако не е едниот или другиот, ако некој пости само во храната, а не и во мислите, тогаш тоа не е тоа.
Го замолив владиката да ми го испрати сето тоа преку е-пошта, а тој ми објасни: деца, бремени жени, болни, доилки и оние кои работат тешкофизички работи, можат да го замолат својот духовник за да ги разреши од постот. Сите други мора да постат“, ми рече тој.
“Смислата на постот е воздржување, но не на штета на здравјето. Би зеле уште нешто што ви годи, но не смеете. Но, духовното здравје е од многу голема важност, доколку тој дел од постот не е исполнет, тогаш постот е бесцелен“, објасни тој.
Првата и последната недела се на вода, колку е здраво тоа?
“Како може да не е здраво! Нема масти, нема животински протеини, но ве молам, ќе го надоместиме со растителни протеини. Земете авокадо, толку е полно со здрави масти, едно парче е како да сте изеле десет ќебапи, секој трети ден земајте по толку.
Точно дека е скап, но вреди да се инвестира во здравјето. Печурки, соја, леќа, грашок, боранија, сето тоа е преполно со протеини. Постојат начини да се компензира внесувањето на протеини и масти. Витамините и минералите, исто така”, објасни тој.
Посните рецепти можат да бидат и вкусни и здрави, а д-р Перишиќ наведе неколку од нив.
“Еден одличен појадок, е да речеме, тврдо варена палента исечена на парчиња, со зеленчук, кечап, домати, оригано, маслинки и печурки. Премногу е вкусно! Или како ужинка, полнети јаболка со ореви. Мислам, кога се пости, мора да да се размислува што ќе јадеме, да планираме, да им угодиме на нашите најмили. Постот не е нималку наивна работа, тоа е многу деликатно. Потребно е духовно ангажирање, зближување кон своите и со Бога. Не го лишувајте вашето семејство”, рече тој.
Суштината на постот, со цел да се остане здрав и да се има доволно енергија, е умереноста.
“Не прејадувајте се. Умереноста е клучна. Не плашете се дека ќе останете гладни, па затоа јадете претерано. Оброците мора да се дозираат, тоа е чист психолошки феномен. Првото чувство на ситост – и стоп, кралски галии! Па, за два часа, може уште еден оброк. Хормоните на глад ќе го регулираат чувството на ситост, кога ќе сигнализираат дека е доволно, треба да престанеме“, советуваше тој.
Колку е важно да не се прескокнуваат оброците?
“Многу е важно, гликогенот во црниот дроб ја регулира гликемијата околу 45 минути, после тоа трошиме масти и мускули. Е, тоа не смееме да го правиме толку многу! Мора да јадеме за да бидеме сити, но да не грицкаме цел ден” рече тој.
„Како лекар, ќе ви кажам дека кој не мора, кој не треба да пости, но со одобрение и согласност од свештенството. Здравствените причини се утврдуваат со препорака на лекар, никој на кој не му е потребно и кој би можел да си го загрози здравјето, не би требало да пости. Треба да постои интеракција на психата, лекарите, духовникот и свештениците”, заклучи тој.