Home ТЕСТО Ако имате брашно и млеко направете памучни ѓевречиња (бриош)

Ако имате брашно и млеко направете памучни ѓевречиња (бриош)

Мек и вкусен бриош за појадок

Овој рецепт за бриош е идеален за оние кои сакаат да уживаат во меко, воздушесто и ароматично печиво, совршено за појадок или ужина.

Со едноставни состојки и јасна постапка, ќе подготвите бриош кој е полесен за изработка од кроасаните, а вкусот е неодолив. Следете ги чекорите и уживајте во домашната магија на печивото, пишува НМД. Еве што ви е потребно:

Потребни состојки

– 300 мл млако млеко
– 600 г пченично брашно
– 7 г сув квасец
– 60 г шеќер
– 60 мл масло
– 1 лажичка ванилин шеќер
– 125 г путер (на собна температура)
– 1 прстофат сол
– 1 жолчка (за премачкување)
– 1-2 лажици млеко (за премачкување)
– сусам (за посипување)
– НМД

Постапка

1. Во длабок сад измешајте 60 г шеќер, 7 г сув квасец и 1 лажичка ванилин шеќер. Додајте 300 мл млако млеко и добро промешајте.

2. Во смесата додајте 1 јајце и 60 мл масло, па повторно измешајте.

3. Постепено додавајте 600 г брашно и 1 прстофат сол. Месете додека не добиете меко и еластично тесто. Доколку е потребно, додајте го преостанатото брашно малку по малку.

4. Покријте го тестото и оставете го да нарасне на топло место околу 1 час, додека не го удвои волуменот.

5. По нараснувањето, развлечете го тестото во голема правоаголна кора. Премачкајте ја кората со 125 г омекнат путер.

6. По желба, посипете малку шеќер врз путерот за дополнителна сладост. Преклопете ја кората на половина, па повторно развлечете ја со оклагија.

7. Премачкајте ја повторно со путер, преклопете ја уште еднаш и развлечете ја во тенка кора.

8. Исечете ја кората на ленти. Секоја лента преклопете ја на половина, па спирално свиткајте ја како да цедите пешкир. Спојте ги краевите за да формирате ѓеврече.

9. Наредете ги ѓевречињата во плех обложен со хартија за печење. Покријте ги и оставете ги на топло место да ферментираат околу 30 минути, додека не го зголемат волуменот.

10. Загрејте ја рерната на 180 степени Целзиусови.
11. Изматете 1 жолчка со 1-2 лажици млеко и премачкајте ги ѓевречињата. Посипете ги со сусам.

12. Печете во загреана рерна на 180 степени околу 25 минути, додека не добијат златнокафена боја.

Сервирајте ги топли или на собна температура и уживајте во нивната мекост и богат вкус! Постапката погледнете ја во видео прилогот ОВДЕ: