Ако имате 2 јајца за 10 минути направете гриз палачинки…Совршен, брз и вкусен појадок…

Гризот се добива со мелење на средниот дел од пченичното зрно, има голема моќ на впивање, производот е природен, без додатоци на адитиви и конзеpванси, па затоа се користи за исхрана на деца и возрасни.

Пченичниот гриз е еден од најдобрите извори на белковини, богат со есенцијални минерали и витамини, како и прехрамбени влакна, а нивото на масти е многу ниско.

Во текот на просејувањето се одделува скробот и така настанува гризот. Оној добиен од тврда пченица има жолта боја и најчесто е основа за добивање на кускус.

Ако гризот се добие од помека пченица, тогаш има бела боја, но тогаш најчесто станува збор за брашно. Освен од пченица, гризот може да се добие и од ориз.

Во секој случај, каков и да користите, многу е поздрав и похранлив, па затоа не пропуштајте го овој рецепт и пригответе вкусен појадок. Еве што ви е потребно:

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

2 јајца,
2 супени лажици шеќер,
1 прстофат сол,
250 мл густ јогурт или кисело млеко,
250 г гриз,
1 мала лажичка сода бикарбона.
За солена варијанта намалете го шеќерот и додајте сол по вкус.

ПОСТАПКА:

БЕЗ БРАШНО…За 10 минути и 1 чаша јогурт добивате совршен појадок – секој може да го приготви овој едноставен и вкусен рецепт