Истегнатите лигаменти на коленото и скочниот зглоб се на прво место кога станува збор за по-вреди на лигаментите. Оваа по-вреда може да ви се случи ако застанете во несоодветна положба, пад-нете или го у дрите коленото.
Лигаментите се ткиво кое ги поврзува коските. Се состојат од влакнесто сврзно ткиво или колагенски влакна. Кај лигаментите, овие влакна се испреплетени за да обезбедат цврстина и одржување на стабилноста во зглобовите. Тие се составен дел на ске-летниот систем и играат значајна улога во движењето.
Тие природно немаат способност да се регенерираат. Значи, основната улога на лигаментите во нашето тело е да ги направат зглобовите ефикасни и стабилни. Тие се еластични по природа, но во исто време се многу цврсти и силни.
За да ги зајакнете лигаментите, верувале или не, можете да користите желатин. Желатинот е производ кој се добива од говедски коски, ‘рскавица и тетиви кој содржи колаген, најважната белковина во човековиот организам, значајна за состојбата на кожата, коските, ноктите и косата.
Покрај тоа, во желатинот се застапени многу значајни амино киселини – хидроксипролин и пролин. Овие амино киселини исто така, влијаат врз градбата на коските, зглобовите и тетивите, како и мускулите и сврзните ткива.
Поради сите овие поволни својства, говедскиот желатин е на самиот врв од списокот природни лекови за закрепнување на зглобовите. Покажал голема делотворност во закрепнување на ош-тетените големи зглобови, особено на колкот, колената, рамењата, потоа на ‘рбетниот столб, како и на ‘рскавиците.
Потребни се 150 г желатин за јадење (најдобро говедски). Измешајте две полни лажици од околу 5 г со една четвртина чаша ладна вода и оставете да отстои преку ноќ на собна температура. Наутро измешајте го желатинот и додајте го во чај или јогурт.
Овој третман треба да се повторува секое утро еден месец. Конcyмирајќи желатин на наведениот начин, ќе го подобрите здравјето на лигаментите и тетивите. И во исто време ќе овозможите подмач-кување на зглобовите, што е исто така многу важно.
Содржи аминокиселини пролин и хидроксипролин, кои го cтимyлираат растот на сврзното ткиво и ја подобруваат неговата структура. Ова ги зајакнува лигаментите и им ја обезбедува потребната еластичност, а истовремено ја елиминира б олката во нив. По половина година, можете да го повторите третманот уште еден месец.
Без разлика дали станува збор за истегнати лигаменти на коленото, стапалото или глуждот и други по-вреди, превенцијата и физичката подготвеност се важни. Грижете се за вашето здравје додека е сè уште добро, за да не предизвикате непотребна непријатност.