70 ГРИЗ КОЛАЧИ…Додека сварите кафе и тие се готови, многу вкусни, се топат во уста…
Еве еден можен рецепт кој е едноставен, брз и резултира со колачи што се топат во уста. Ова е типичен рецепт за колачи со гриз, популарен во многу кујни.
Овие колачи се идеални за уживање со кафе или чај. Текстурата на гризот ги прави крцкави однадвор, а меки и топливи одвнатре.
70 ГРИЗ КОЛАЧИ Додека сварите кафе и тие се готови…Многу вкусни, се топат во уста…
Навистина овие колачиња се убави и за секој ден, а бидејќи излегуваат доста може да ги приготвувате и за родендени или слави.
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ (се мери со чаша/шолја од 200 мл):
2 јајца,
1 шолја јогурт,
1 шолја масло,
2 шолји гриз,
2 шолји брашно,
20 г прашок за печиво,
1 ванилин шеќер,
1 лимон – рендана кора и
1 шолја гриз – за валање на топчињата
За сируп:
4 шолји шеќер во прав – 500 г,
4 шолји вода,
½ сок од лимон и
1 ванилин шеќер
НМД.мк
ПОСТАПКАТА опишана во детали можете да ја прочитате ОВДЕ:
Видеото за шеќерпарето погледнете го ОВДЕ: