Евгенија Петерсон, позната во светот како Индра Деви e првата жена која ги открила тајните на јогата и ја популаризирала во Европа и Америка. За време на нејзиниот долг живот, Евгенија практично го променила својот живот неколку пати – од побожна жена до духовен водач.




Во своите книги, Индра ги опишува принципите на исхрана до кои се придржуваше и ги препорачува на своите ученици, меѓу кои била и Мерлин Монро. „Во нашата куќа, никогаш нема да видите ништо конзервирано, запечатено, избелено, рафинирано или третирано на друг начин на полиците.




Брашното од цело зрно го заменува белото брашно, кафеав (необработен) ориз го заменува белиот, медот го заменува белиот шеќер и на масата и во кујната, дури се трудиме да не користиме нерафиниран шеќер.

Исто така, недостасуваат какао и чоколадо. Лично, јас сум рамнодушна кон десертите. Обично пијам кафе со сирово козјо млеко или млеко од соја, билен чај, полномасно млеко, свежи сокови од овошје и зеленчук, но и многу свежа вода со или без лимон.




Користам и лимон наместо оцет. Јадам секаков вид сезонски зеленчук во комбинација со свежи и сушени билки, кромид и лук. Забележав скоро неверојатни трансформации и закрепнување кај луѓе кои почнале да практикуваат јога додека ја менуваат својата исхрана. И јас сум една од нив.”




30 ПРАВИЛА ЗА ИСХРАНА СПОРЕД Евгенија

Никогаш не пијте ладна вода, особено кога јадете, бидејќи тоа ја попречува природната циркулација на гастричните сокови и го попречува варењето на храната. Навиката за пиење ладна вода е американски национален гpeв против здраво варење.

Пијте чаша свежа, чиста вода на собна температура наутро на празен стомак и навечер пред спиење. Можете да додадете малку лимон. Топла вода или билен чај со лимон или мед за време на жешкиот летен ден е многу освежувачки и дава чувство на ладење.




Пијте 5 до 8 чаши вода дневно. Заедно со воздухот, водата е од витално значење за нас. 80% од нашето тело е составено од вода. Ние исфрламе околу 2,5 литри вода дневно. Недостатокот на вода често предизвикува запек и опструкција на дебелото црево, дисфункција на црниот дроб и бубрезите.




Не пијте вода за време на оброк, туку половина час пред или 2-3 часа по оброкот, за да не ги нарушите дигестивните процеси и да го разредете гастричниот сок. Пијте вода во мали голтки, не одеднаш.

За да „заживеат“ односно да се активираат елементите изгубени за време на протокот на вода, потребно е неколку пати да се префрла водата од еден во друг сад. Таквата вода дава лесен, зајакнувачки и стимулативен ефект, кој не постои во „мирната“ и „безживотна“ вода.




Поздраво е да се јаде овошје отколку да се пијат овошни сокови. Ал-кохол, чај, кафе, какао и чоколадо не се препорачуваат бидејќи кофеинот и теоброминот се до-пинг (сти-муланси).

Млекото е храна, а не течност. Треба да се пие во мали голтки, инаку ќе имате слаба дигестија. Нашето тело не ја користи храната што ја конcyмираме, туку само храната што може да ја апсорбира.




Внимателно изберете ја храната што е најсоодветна. Ништо помалку внимателно од изборот на фустан, капа или вратоврска. Прво треба да експериментирате: пробајте различна храна и различни комбинации за да ја изберете исхраната што најмногу одговара на вашето тело.




Избегнувајте ги сите „безживотни“ производи: конзервирана храна, полиран ориз, бело брашно, рафиниран шеќер. Јадете кафеав ориз, брашно од цело зрно, кафеав шеќер или мед. Не уживајте во слатки, колачи или оцет.

Темелно џвакајте ја храна, особено онаа која е богата со скроб, така што таа е доволно натопена со плунка. Инаку, без да се претвори во гликоза под влијание на плунка, скробот ќе се смести во стомакот и ќе се распадне таму за неколку часа.




Не јадете повеќе од една храна со скроб во исто време. На пример, ако јадете ориз, не јадете леб, компири, тестенини, итн. Ако сте загрижени за силна перисталтика, се препорачува да направите мени и да не конcyмирате скроб и протеини заедно, особено со производи што содржат сулфур, како грашок, зелка, карфиол, јајца, цвекло итн.

Не ја фрлајте водата во која се готвел зеленчукот. Можете да ja користите како додаток за супа или да ја испиете. Компирната вода е најкорисна. Не фрлајте ги врвовите на морковите, цвеклото, ротквиците, пашканатот.

Сварете ги, а потоа додајте ги во супа. Зеленчукот треба да се готви во мала количина вода на тивок оган, па дури и подобро целосно без вода, во специјални садови на пареа.

Избегнувајте пржена храна бидејќи бавно се апсорбира. Маснотијата последна го напушта телото. Сите животински масти, како маст, маргарин, јајца, путер и млечни производи, го зголемуваат нивото на холестерол во кр-вта и се добри масти за вашето тело.

Повеќето холестерол е во мозокот, жолчките и црниот дроб, а најмалку во млеко, свежо сирење и риба. Секоја храна богата со животински масти е о пасна. Висок процент на маснотии и низок процент на протеини го попречуваат дејството на ензимите.

Запомнете дека кога станува збор за исхраната, не само количината на калории и масти, туку и составот на овие масти зазема важно место. Со загревање на храна која содржи какви било масти (вклучително и растителни масла) неколку пати, не е за јадење.

Меѓутоа, најважното правило нема врска со количината или квалитетот на храната, ниту со начинот на готвење. Најважно е вашиот став кон оваа храна за време на оброкот.

Процесот на јадење мора да биде лежерен, многу е важно да носи задоволство и да се одвива во пријателско друштво и пријатна атмосфера. Храната апсорбирана под с трес, иритација или лошо расположение предизвикува ток-сични промени во телото.

Значи, во оваа состојба, подобро е воопшто да не јадете, туку да чекате да се врати расположението во нормала. За непријатните вести никогаш не треба да се зборува после оброк или непосредно пред оброк. Може да му наште-ти не само на варењето, туку и на целото тело.

Во едно интервју, 93-годишната Индра Деви зборуваше за нејзината исхрана. „Долги години сум вегетаријанец. По будењето, пијам 200 мл вода со лимон која отстојала преку ноќ.“

Индра Деви, Евгенија Петерсон Фото: Јутјуб Принтскрин