Home погача Јадете коцка по коцка, лист по лист…Најубавата лисната погача

Јадете коцка по коцка, лист по лист…Најубавата лисната погача

Лисната погача „Коцка по коцка“ – совршенство кое се топи во уста

Оваа извонредна лисната погача е вистинско ремек-дело на домашната пекарница. Нежна како пердув, со илјадници слоеви што се одвојуваат еден по еден, а секоја коцка се крши лесно и чисто.

Идеална е за семејни собири, прослави или кога сакате да се размазите сами со нешто навистина прекрасно. Се подготвува релативно брзо, а резултатот е секогаш спектакуларен, пишува НМД. Еве што ви е потребно:

Потребни состојки

За тестото
750 г брашно (тип 400 или 500, меко)
3 јајца (за во тестото) + 1 јајце (за премачкување)
200 мл млако млеко
100 мл млака вода
30 мл масло
20 г свеж квасец
15 г сол
10 г шеќер
150 г путер или добар маргарин (на собна температура, мек)
НМД

Дополнително за премачкување
1 јајце + 1 лажица млеко

Постапка

1. Во подлабок сад ставете 200 мл млако млеко, 100 мл млака вода, 10 г шеќер и 5 г сол (од вкупната количина сол). Промешајте додека шеќерот и солта се растворат.

2. Изронете 20 г свеж квасец и мешајте со жица или лажица додека целосно се раствори.

3. Додајте 30 мл масло и 3 цели јајца отстојани на собна Т. Промешајте убаво.

4. Постепено додавајте 750 г брашно и преостанатите 10 г сол. Замесете средно меко тесто кое лесно се одвојува од ѕидовите на садот. Месете околу 7–8 минути.

5. Покријте го тестото и оставете го на топло место да стаса околу 35–45 минути, додека да го удвои волуменот.

6. Кратко преместете го на набрашнета површина и поделете го на 8 еднакви делови. Формирајте топчиња, покријте ги и оставете ги да се одморат 5–10 минути.

7. Секое топче развлечете го во круг со дијаметар од околу 20–22 см. Премачкајте го со тенок слој мек путер (вкупно ќе потрошите 150 г за сите слоеви). Редете ги еден врз друг, така што последниот (осмиот) круг не се мачка со путер одозгора.

8. Оставете го целиот куп да отстои 5–10 минути за да се опушти и полесно се развлекува.

9. Со дланките нежно притискајте го одозгора за да го развлечете во правоаголник дебел околу 4–5 мм. Повлекувајте ги краевите за да добиете убав правоаголен облик.

10. Од едниот краток крај откинете лента широка 10 см и тргнете ја настрана (таа ќе ни треба подоцна за декорација).

11. Останатото тесто исечете на ленти широки околу 7 см, а потоа секоја лента исечете на коцки со страна од 7 см. Ќе добиете вкупно 48 коцки (6 × 8).

12. Редете ги коцките една врз друга во високи столбови (по 6–8 коцки во секој столб, во зависност од големината на плехот).

Потоа наредете ги столбовите во плех обложен со хартија за печење, оставајќи малку простор помеѓу нив за да може да нараснат.

13. Покријте го плехот и оставете ја погачата да стаса 30–40 минути на топло.

14. Останатата лента од 10 см исечете ја на долги тенки ленти. Кога убаво ќе нарасне погачата, внимателно поставете ги тенките ленти помеѓу редовите на коцките за да се создаде убав шаховски изглед.

15. Изматете едно јајце со лажица млеко и убаво премачкајте ја целата површина.

16. Печете во претходно загреана рерна на 220 °C (со вентилатор 200 °C) околу 35–40 минути, додека убаво да зарумени.

17. Извадете ја од рерната, оставете ја да се излади 10–15 минути и послужете ја.

Оваа погача е толку нежна што секоја коцка се одвојува сама, а слоевите се топат во уста. Мирот и вкусот се незаборавни – сигурни сме дека ќе стане еден од вашите омилени рецепти! Постапката погледнете ја во видео прилогот ОВДЕ: