Ја направив за 15 минути! МАК ТОРТА без печење, кремаста и неодоливо вкусна…
Оваа неодолива торта без печење е вистинска магија за љубителите на мак – спој на кремаста текстура и богат вкус, готова за само 15 минути!
Совршена за брз десерт што освојува на прв залак, пишува НМД.
Интересен факт: Семето од афион (мак) се користи во кулинарството уште од античко време, а во стариот Египет било симбол на плодност и изобилство.
Потребни состојки:
За тортата:
– 140 г мелено семе од афион (мак)
– 150 г шеќер
– 1 кесичка ванилин шеќер
– 75 г гриз
– 600 мл млеко
– 150 г путер
– 400 г мелени бисквити (petit beurre)
За преливот:
– 150 г бела чоколада
– 70 мл слатка павлака
– НМД
Постапка:
Во тенџере ставете го млекото, семето од афион, шеќерот, ванилиниот шеќер и гризот. Гответе на средна температура околу 10 минути, мешајќи додека смесата се згусне.
Тргнете од оган и во врелиот крем додајте го путерот. Мешајте додека целосно се растопи и соедини. Додајте ги мелените бисквити и мешајте додека да добиете еднолична смеса.
Префрлете ја смесата во калап со пречник од 22 см, израмнете и оставете да се лади во фрижидер.
За преливот:
Загрејте ја слатката павлака до пред вриење, па прелејте ја врз белата чоколада. Мешајте додека чоколадата целосно се растопи во мазен крем.
Прелијте ја тортата со преливот и украсете по желба. Оставете ја тортата да се стегне во фрижидер, а потоа уживајте во овој „мак-тастичен“ десерт! Видеото погледнете го ОВДЕ: