Џем од сливи приготвен во рерна, брза подготвка без валкање на садови…Рецепт и фотографии на Емилија Бечиќ.
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
5 кг сливи
1 кг шеќер
ПОСТАПКА:
Со оглед на тоа што сега е сезона на сливите, а многумина од вас живеат во стан, еве како да направите џем или мармалад. Еве го рецептот: Измијте ги и исчистете ги сливите, па преполовете ги зада ја извадите семките.
Посипете ги со шеќер и оставете да отстојат 12 часа, во зависност од сладоста, ставете шеќер на 5 кг сливи, 1 кг шеќер, но по вкус можете да ставите повеќе или помалку шеќер.
Значи, наредете ги сливите во длабока тава, посипете ги со шеќер, па повторно сливи, па шеќер, и така оставете ги сливите да го пуштат својот сок.
Џем од сливи печен во рерна, без мешање и прскање, на најлесен начин…
Садот ставете го на дното на електричниот шпорет, а не на решетката и вклучете го на 180, па намалете ја температурата на 150 или 160 за да се печат сливите на тивок оган 2 до 3 часа, во зависност од количината на сливи, длабочината на садот и температурата.
Повремено протресувајте го садот и промешувајте за да го проверите дното. Џемот е готов кога ќе го поминете низ дното со лажица, треба да се види, односно да има трага.
Топлиот џем сипете го во топли тегли, добро затворете и пастеризирајте на 100°C 100 минути. Вака складираниот џем може да стои со години. Рецепт и фотографии на Емилија Бечиќ.