Home СЛАТКО ЏЕМ МАРМАЛАД Џем од сливи приготвен во рерна, брза подготвка без валкање на садови…

Џем од сливи приготвен во рерна, брза подготвка без валкање на садови…

Џем од сливи приготвен во рерна, брза подготвка без валкање на садови…Рецепт и фотографии на Емилија Бечиќ.

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

5 кг сливи
1 кг шеќер

ПОСТАПКА:

Со оглед на тоа што сега е сезона на сливите, а многумина од вас живеат во стан, еве како да направите џем или мармалад. Еве го рецептот: Измијте ги и исчистете ги сливите, па преполовете ги зада ја извадите семките.

Посипете ги со шеќер и оставете да отстојат 12 часа, во зависност од сладоста, ставете шеќер на 5 кг сливи, 1 кг шеќер, но по вкус можете да ставите повеќе или помалку шеќер.

Значи, наредете ги сливите во длабока тава, посипете ги со шеќер, па повторно сливи, па шеќер, и така оставете ги сливите да го пуштат својот сок.

Џем од сливи печен во рерна, без мешање и прскање, на најлесен начин…

Садот ставете го на дното на електричниот шпорет, а не на решетката и вклучете го на 180, па намалете ја температурата на 150 или 160 за да се печат сливите на тивок оган 2 до 3 часа, во зависност од количината на сливи, длабочината на садот и температурата.

Повремено протресувајте го садот и промешувајте за да го проверите дното. Џемот е готов кога ќе го поминете низ дното со лажица, треба да се види, односно да има трага.

Топлиот џем сипете го во топли тегли, добро затворете и пастеризирајте на 100°C 100 минути. Вака складираниот џем може да стои со години. Рецепт и фотографии на Емилија Бечиќ.