Home Десерти ЗЛАТЕН ПОТПЕЧЕН СУТЛИЈАШ…Каков што порано традиционално се приготвувал…

ЗЛАТЕН ПОТПЕЧЕН СУТЛИЈАШ…Каков што порано традиционално се приготвувал…

рецепт: Добриана Димова; фото: Маја Иванова

„Сутлијашот не е само десерт, туку приказна за трпение и љубов, зашто секој слој крие тајна од рацете што го подготвиле.“ – непознат автор

Потпечениот сутлијаш е десерт што зрачи со топлина и носталгија, спојувајќи ја кремaстата нежност на оризот со златно-карамелната кора што се создава под жарот на рерната.

Ова јадење е како прегратка од минатото – едноставно, а сепак раскошно, со арома на ванила и млечно богатство што го прави совршен крај на секој оброк.

рецепт: Добриана Димова; фото: Маја Иванова

Кога првата лажичка ќе ја пробие крцкавата површина и ќе се спои со меката срцевина, се открива магијата на овој безвременски рецепт, пишува НМД.

Сутлијашот, познат и како млечен ориз, има корења што се протегаат низ многу култури, од Блискиот Исток до Балканот.

Во Македонија, потпечената верзија е омилена традиционална варијанта, често подготвувана за празници или семејни собири.

Некои веруваат дека името „сутлијаш“ доаѓа од турскиот збор „sütlaç“, што значи „млечно јадење“, укажувајќи на влијанието на отоманската кујна врз нашите простори.

Интересен факт: во минатото, домаќинките го посипувале со шеќер и го потпекувале на оган од дрва, давајќи му уникатен димлив вкус.

рецепт: Добриана Димова; фото: Маја Иванова

Еве што ви е потребно според рецепт на Добриана Димова. Рецептот го испроба (фото) Маја Иванова.

Потребни состојки:

– 1 чаша ориз (добро измиен)
– 2 чаши вода
– 1 литар млеко
– 1 чаша шеќер (плус дополнително за посипување)
– 4 жолчки
– 20 г скроб/нишесте/густин
– 1 ванила (или ванилин шеќер)
– 100 мл млеко (за смесата со жолчки)
– 50 г путер
– НМД

рецепт: Добриана Димова; фото: Маја Иванова

Постапка:

Во тенџере ставете 2 чаши вода да зовријат. Кога водата ќе почне да врие, додајте 1 чаша измиен ориз. Варете го на средна температура додека оризот да ја впие целата вода, мешајќи повремено за да не се залепи.

Во друго тенџере, загрејте 1 литар свежо млеко заедно со 1 чаша шеќер. Мешајте додека шеќерот се растопи и смесата почне да врие.

Во помал сад, изматете 4 жолчки со 20 г скроб, 1 ванила и 100 мл свежо млеко. Матете додека да добиете мазна и еднолична смеса без грутки.

Додајте го топлото млеко со шеќер во тенџерето со оризот. Оставете да се вари 5 минути на средна температура, а потоа, полека додајте ја смесата со жолчки, постојано мешајќи за да не се згрутчи.

Продолжете со варење уште 5-7 минути додека смесата се згусне.

Тргнете го тенџерето од оган и додајте 50 г путер. Мешајте додека путерот целосно се растопи и се соедини со сутлијашот.

Распределете го сутлијашот во огноотпорни чиничиња. Ставете ги чиничињата во тава, посипете ги со малку шеќер одозгора и додајте вода во тавата до половина од висината на чиничките.

Печете во загреана рерна на 200 степени околу 40-50 минути, или додека да се формира златно-кафеава кора на површината.

Оставете го сутлијашот малку да се излади пред да го послужите, за да се спојат вкусовите. Уживајте во секој залак од овој традиционален македонски десерт!

Совет: За дополнителен шмек, можете да додадете малку цимет или рендана кора од лимон пред печење. Добар апетит!