Чоколаден колач кој се прави за кратко време, без јајца и без миксер, толку е вкусен што секој ден ќе го правите. Рецепт на Бригита од каналот Рецепти на Бригита Хусиќ. Едноставен и многу вкусен колач кој ќе ги разбуди сите ваши сетила.
Го правев вчера, завчера и денес пак, толку е вкусен и постојано го јадеме цел. Кога ќе ми дојдат сосетките на гости, се воодушевуваат и нема која не ми побарала рецепт откога ќе го проба. Се подготвува многу едноставно, вака лесно досега ништо немам направено.

![]()
![]()
![]()
![]()
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 380 г брашно, 220 г шеќер, 90 мл масло, 3 лажици какао, 1 кесичка прашок за печиво, 500 мл млечна мешавина (маскарпоне, кисела павлака, млеко, јогурт по желба). За прелив: 16 лажици млеко, 120 г путер, 100 г црно чоколадо за готвење.
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОСТАПКА: За подготовка на базата на колачот, потребно е во поголем сад да го ставите брашното, прашокот за печиво, какаото, шеќерот и соединете со рачна маталка. Потоа додајте го маслото.
![]()
![]()
![]()
![]()
На крајот се додава млечната мешавина која сама ја подготвив. Важно е количината да изнесува 500 мл, не повеќе од тоа, а по желба додавате маскарпоне, кисела павлака и млеко, сооднос по ваш избор. Наместо млеко може да ставите и јогурт, кој не е многу масен.

![]()
![]()
![]()
![]()
Може да комбинирате од сите млечни состојки, а важно е резултатот да има конзистентност како јогурт, значи не премногу течно, но не и премногу густо, онака средна густина како за неутрална павлака.




Сите состојки се соединуваат и чоколадниот фил се прелива во тепсија. Тепсијата ми е кружна со пречник од 32 см, малку ја намастив, па во неа рамномерно го распоредив чоколадниот фил.
![]()
![]()
![]()
![]()
Колачот се пече во претходно загреана рерна на 180 степени, околу 20 минути. Со чепкалка за заби проверете дали е добро испечен, а додека сè уште е топол избоцкајте го на неколку места пред да го прелиете преливот врз него.
![]()
![]()
![]()
![]()
За подготовка на преливот: Во тенџере ставете 16 лажици млеко, 100 г чоколадо за готвење на коцки и 120 г путер. Се става на рингла и повремено се промешува додека да се растопат состојките.
![]()
![]()
![]()
![]()
Преливот се прелива врз врелиот колач, па се остава некое време на собна температура да се излади, па се преместува во фрижидер. Јас одозгора редев и млечно чоколадо на коцки, но може да ставите некое црвено овошје, или ореви, лешници..
![]()
![]()
![]()
![]()
Коментар од Мирослава: „Најубавиот колач кој што сум го пробала! Дома го нарекуваме златен колач, бидејќи се топи во уста. Преливот може да се прави и со пудинг, а на децата им е омилен.“ Деталите од целата постапка можете да ги погледнете во видеото ОВДЕ.

































