Зимница од моркови и црвени пиперки
Овој рецепт за зимница е идеален за оние кои сакаат да подготват вкусна и здрава закуска без готвење и стерилизација.
Со комбинација од свежи моркови, црвени пиперки и зачини, оваа зимница е богата со витамини и антиоксиданти, совршена за секоја пригода.
Следете ја едноставната постапка и уживајте во свежиот вкус на зеленчукот во текот на целата година, пишува НМД. Еве што ви е потребно:
Потребни состојки:
– 3 кг моркови
– 2,5 кг црвени пиперки
– 20-25 лути пиперки
– 1 главица лук
– 1,5 врзоп магдонос
– 335 мл оцет (4-5 %)
– 225 мл масло
– 4 лажици крупна сол
– НМД
Постапка:
1. Излупете ги морковите и изрендајте ги на крупно ренде. Ставете ги во голем сад.
2. Исчистете ги црвените и лутите пиперки, отстранете им ги семките и исечкајте ги во блендер или сечко. Истото направете го и со лукот.
3. Додајте ги исечканите пиперки и лук во садот со морковите.
4. Ситно исечкајте го магдоносот и додајте го во смесата.
5. Посипете 3 лажици крупна сол и добро измешајте со раце за да се соединат состојките и да се ослободи сок од зеленчукот.
6. Сипете 335 мл оцет и 225 мл масло. Промешајте повторно и оставете ја смесата да отстои 1-2 часа.
7. Пробајте го вкусот и, доколку е потребно, додајте уште 1 лажица сол. Внимавајте, недоволно сол може да предизвика расипување на зимницата.
8. Промешајте ја смесата уште еднаш за да се изедначи сокот.
9. Подгответе чисти, суви тегли. Наполнете ги со смесата, притискајќи за да се отстрани воздухот. Пополнете ги теглите со сокот од смесата до врв.
10. Исчистете ги рабовите на теглите со хартиена крпа и затворете ги со нови капаци, внимавајќи добро да се запечатат.
11. Чувајте ја зимницата во фрижидер. За оптимален вкус, оставете ја да отстои 3 недели пред консумација.
Оваа зимница е свежа, крцкава и полна со вкус, идеална како додаток на оброци или како самостојна закуска. Уживајте во нејзиниот вкус и свежина! Постапката погледнете ја во видео прилогот ОВДЕ:











