И покрај импресивната содржина на хранливи материи, зелката често се занемарува. Ја има во различни форми и бои, вклучувајќи црвена, виолетова, бела и зелена, а лисјата можат да бидат или збрчкани или мазни.
Овој зеленчук се одгледува низ целиот свет илјадници години и може да се најде во различни јадења, вклучувајќи кисела зелка, сарма, вариво и салата од зелка. Покрај тоа, зелката е полна со витамини и минерали, пишува НМД.мк
Денес ќе ви откриеме 8 здравствени благодети од зелката за кои малкумина знаат, а сите потврдени од науката.
1. Зелката е полна со хранливи материи
Иако зелката е многу малку калорична, таа има импресивен нутриционистички профил. Всушност, само 1 чаша (89 грама) сурова зелена зелка содржи:
Калории: 22. Протеини: 1 грам. Влакна: 2 грама. Витамин К: 85% RDI. Витамин Ц: 54% RDI. Фолати: 10% RDI. Манган: 7% од IRD. Витамин Б6: 6% RDI. Калциум: 4% RDI. Калиум: 4% RDI. Магнезиум: 3% од IRD.
Зелката исто така содржи мали количини на други елементи во трагови, вклучувајќи витамин А, железо и рибофлавин. Како што можете да видите на списокот погоре, богата е со витамин Б6 и фолати, кои се неопходни за многу важни процеси во организмот, вклучително и енергетскиот метаболизам и нормалното функционирање на нервниот систем.
Покрај тоа, зелката е богата со растителни влакна и содржи моќни антиоксиданти, вклучувајќи полифеноли и соединенија на сулфур. Антиоксидансите го штитат организмот од оштетување предизвикано од слободните радикали.
Слободните радикали се молекули кои имаат непарен број на електрони, што ги прави нестабилни. Кога нивното ниво ќе стане превисоко, тие можат да ги оштетат вашите клетки. Зелката е особено богата со витамин Ц, моќен антиоксиданс кој може да заштити од срцеви заболувања, одредени видови на рак и губење на видот.
2. Може да ви помогне да го контролирате воспалението
Воспалението не е секогаш нешто лошо. Всушност, вашето тело се потпира на воспалителниот одговор за да заштити од некоја инфекција или забрзување на заздравувањето. Овој вид на акутно воспаление е нормален одговор на повреда или инфекција.
Од друга страна, хроничното воспаление кое се јавува подолг временски период е поврзано со многу болести, вклучувајќи срцеви заболувања, ревматоиден артритис и воспалително заболување на цревата.
Зелките содржат многу различни антиоксиданти за кои е докажано дека го намалуваат хроничното воспаление. Всушност, истражувањата покажаа дека честото јадење на ваков вид зеленчук придонесува за намалување на одредени маркери на воспаление во кр-вта.
3. Зелката е полна со витамин Ц.
Витаминот Ц, познат и како аскорбинска киселина, е витамин растворлив во вода и има улога во многу важни процеси во организмот. Покрај тоа, витаминот Ц му помага на телото да апсорбира не-хем железо, еден вид железо што се наоѓа во растителната храна.
Покрај тоа, тој е моќен антиоксиданс. Всушност, опсежно е истражувано за неговите потенцијални квалитети во борбата против ракот. Витаминот Ц го штити организмот од оштетување предизвикано од слободни радикали, кое е поврзано со многу хронични болести, вклучувајќи рак.
Доказите сугерираат дека исхраната богата со витамин Ц е поврзана со помал ризик од одредени видови на рак.
4. Помага во подобрување на варењето на храната
Ако сакате да го подобрите вашето дигестивно здравје, зелката богата со растителни влакна е патот што треба да се оди.
Овој крцкав зеленчук е полн со нерастворливи влакна погодни за цревата, еден вид јаглени хидрати кои не можат да се распаѓаат во цревата. Нерастворливите влакна помагаат во одржување на дигестивниот систем делувајќи како четка и поттикнување на редовна перисталтика и чистење на дебелото црево.
5. Помага во одржување на здравјето на срцето
Зелката содржи моќни пигменти наречени антоцијанини, за кои е докажано дека го намалуваат ризикот од срцеви заболувања.
6. Може да го намали притисокот
Калиумот помага во одржување на крвниот притисок во граници кои се сметаат за нормални и здрави. Зголемувањето на внесот на храна богата со калиум, како што е зелката, може да помогне во намалување на високиот кр вен притисок.
7. Може да помогне во намалување на нивото на холестерол
Некои луѓе сметаат дека целиот холестерол е лош, но тој сепак е потребен за организмот да функционира правилно. Зелката содржи две супстанции за кои е докажано дека ги намалуваат нездравите нивоа на ЛДЛ холестерол.
Растворливи влакна
Се покажало дека растворливите влакна помагаат во намалувањето на нивото на „лошиот“ ЛДЛ холестерол, врзувајќи се со холестеролот во цревата и спречувајќи го да се апсорбира во крвотокот. Зелката е добар извор на растворливи влакна. Всушност, околу 40% од влакната во зелката се раствораат.
Зелката содржи супстанции наречени фитостероли. Тие се растителни соединенија кои се структурно слични на холестеролот и го намалуваат ЛДЛ холестеролот со блокирање на апсорпцијата на холестерол во дигестивниот тракт.
8. Зелката е одличен извор на витамин К.
Витаминот К е колекција од витамини растворливи во масти кои играат многу важни улоги во организмот. Витаминот К е клучен за згрутчување на кр вта. Зелката е одличен извор на витамин К1.