Не ви треба многу време и напор за да ги подготвите овие благи печива. Одвнатре се шупливи, но многу вкусни. Покрај тоа содржат малку шеќер и може да ги јадете колку сакате без чувство на вина. Рецептот е лесен и може да го направат дури и деца.
![]()
![]()
![]()
![]()
Покрај тоа имаат многу интересна форма, личат на ружички, а мојот сопруг вели дека се како ежиња. До ден денес не можеме да се погодиме околу нивното име, но за едно нешто се согласуваме, а тоа е дека и двајцата ги обожаваме. Еве што ви е потребно:

![]()
![]()
![]()
![]()
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 2 јајца, 80 г шеќер, 100 г путер/маргарин, 350 г брашно, 1 мала лажичка прашок за печиво, 1 мала лажичка ванилин шеќер или ванилин екстракт, прстофат сол и шеќер во прав за наросување.

![]()
![]()
![]()
![]()
ПОСТАПКА: јајцата скршете ги во еден сад и разматете ги пенасто со жица или маталка. Додајте го шеќерот и продолжете да матите малку забрзано со рака додека тој да се растопи во јајцата. Идеално е јајцата и путерот да отстојат минимум 1 час на собна температура пред подготовка.

![]()
![]()
![]()
![]()
Додајте го растопениот путер или маргарин заедно со ванилиниот шеќер. Може да користите и ванилин екстракт. Брашното, прашокот за печиво и солта измешајте ги посебно, а потоа низ сито просејте ги во течната смеса од јајца. Постепено додавајте ги сувите состојки додека постојано матите со жицата за да не се формираат грутки.

![]()
![]()
![]()
![]()
Кога ќе го истресете целото брашно, мешајте со жица дур можете, а потоа формирајте го тестото со раце. Ова тесто е од оние тврдите, значи треба да го месите малку подолго време и да употребите повеќе сила при превиткување за да не ви се распаѓа кога ќе го развлекувате.





Тестото треба да биде мазно и нелепливо под прсти. Кога ќе го формирате со раце развлечете го во валјак и поделете го на 12-13 еднакви делови со тежина од 50 г. Секој дел развијте го во топче. Потоа започнете да го развлекувате целото топче во валјак, па со оклагија развлечете го во дебелина и ширина уште малку.

![]()
![]()
![]()
![]()
Лентата од секое тесто од едната страна пресечете ја на мали лентички до половина, да не се подели тестото и потоа завиткајте како ролат. Ќе добиете прекрасен декоративен изглед на овие печива, а на овој начин се печат многу побрзо однатре.

![]()
![]()
![]()
![]()
Наредете ги печивата во плех обложен со хартија за печење и печете ги во претходно загреана рерна на 180 степени, околу 15-20 минути. Печивата треба да останат бели по печењето. Потоа оставете ги малку да се изладат под крпа, а пред послужување наросете ги со шеќер во прав.
![]()
![]()
![]()
![]()
По желба може да ги филувате со џем, нутела, пудинг или некој друг прелив по ваш избор помеѓу површините кои се вдлабнати. Но, и вака шупливи се многу вкусни. Деталите од целата постапка можете да ги погледнете во видеото ОВДЕ.












