Не ми беше тешко да го направам овој десерт кој го правеа мајка ми и баба ми кога бевме мали. Убаво подзаборавено јадење, а сега на моите мили дечиња им го направив за да пробаат. Мене ме врати во детството…
Потребни ви се неколку вообичаени состојки за да го направите тестото, а потоа уште малку шеќер и путер кои треба да ги сварите, да ги изгмечите во паста/крем и да прелиете како топки сладолед врз тестото. Печеното тесто има „лајт“ вкус и ми е погодено. Еве што ви е потребно:
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 200 мл млако млеко, 20 г жив квасец, 3 големи лажици брашно, 2 големи лажици шеќер, 1 мала лажица ванилин екстракт, 2 јајца, прстофат сол, 125 г путер, 470 г брашно, масло. ЗА ПРЕЛИВАЊЕ: 50 г путер, 125 г шеќер, 2 големи лажици шеќер за наросување.
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОСТАПКА: Во подлабок сад издробете 20 г жив квасец или 5-7 г обичен сув или инстант квасец. Одозгора прелијте со млако млеко (не треба да биде зовриено) и додајте 3 лажици брашно од целокупната количина која е потребна за да се замеси тестото.
![]()
![]()
![]()
![]()
Додајте исто така и 2 лажици шеќер и убаво промешајте. Почекајте квасецот да запени, околу 10-15 минути. Во друг сад ставете го брашното и направете вдлабнатина во коа треба да ги додадете двете јајца. Промешајте и додајте прстофат сол, 1 лажичка ванилин екстракт.

![]()
![]()
![]()
![]()
Путерот растопете го настрана на ниска температура за да не загори, а потоа тргнете од рингла. Квасецот соединете го со путерот, а на крајот додајте го брашното. На електричен миксер замесете фино, меко и мазно тесто кое нема да се лепи под прстите.





Тестото може да го замесите и на рака, а доколку е потребно може да додадете уште брашно, колку што ви е потребно за да не ви лепи под прстите. Тестото се витка во проѕирна фолија и се остава на топло место да нарасне околу 30 минути.

![]()
![]()
![]()
![]()
Еден огноотпорен сад се премачкува со полурастопен путер на дното и по страните. Врз путерот се реди брашно и подеднакво се распоредува. Кога тестото ќе стаса, се развлекува во садот каде што се пече со помош на прстите.

![]()
![]()
![]()
![]()
Тестото се развлекува како „фокача“, познатиот италијански леб за кој не треба оклагија, ниту комплицирана подготовка. Потоа повторно се покрива со фолијата и се остава да стаса додека да ги подготвите состојките за преливање.
![]()
![]()
![]()
![]()
ЗА ПРЕЛИВАЊЕ: Направете смеса од 50 г полурастопен путер заедно со 125 г шеќер. Измешајте ја смесата до соединување, а потоа во тестото направете дупки на еднакво растојание, по 3 во ред со помош на некој предмет, како дршката на дрвена лажица.

![]()
![]()
![]()
![]()
Со путерот и шеќерот пополнете ги дупките и оставете да излегуваат поголеми топчиња на површината, а потоа наросете со шеќер, може и цимет. Печете на 180 степени околу 30 минути. Деталите од целата постапка можете да ги погледнете во видеото ОВДЕ.












