За овој рецепт не ви е потребен ниту миксер, ниту блендер, а сите потребни состојки ги мешате со наједноставна виљушка. Потребни ви се само 5 минути за да ги измешате состојките. Она по што се разликува од другите слични излеани пити е начинот по кој се излева.
Имено, тестото не треба да се меси, ниту да се развлекува, туку се црпи со лажица претходно намастена во растопена маст/путер или масло и постепено се додава во тепсијата, додека целата да се исполни… Еве што ви е потребно:
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 5 јајца, 1-2 лажички сол (по вкус), 1,5-2 лажички прашок за печиво, 1 помало калапче сирење (100-200 г, по желба), 1 чаша кисела павлака (180 г), 100-150 г сланина, 5 шолји брашно (од 120-150 мл), 200 мл млеко (додајте уште малку ако е густа смесата) и 100-150 г путер/маргарин/маст.
![]()
![]()
![]()
![]()

ПОСТАПКА: Јајцата изматете ги со виљушка, посолете и додахте прашок за печиво. Промешајте убаво за да нема грутчиња. Во смесата од јајца додајте ситно издробено сирење, една чаша кисела павлака (може и јогурт). Промешајте за да се изедначи.

![]()
![]()
![]()
![]()

Во смесата додајте исечена сланина на коцки, промешајте, па додајте го брашното и млекото. Ако добиете многу густо тесто, додајте уште малку млеко, вода или јогурт, а ако е ретко додајте уште малку брашно. Смесата треба да биде погуста од онаа за палачинки, полутечна.

![]()
![]()
![]()
![]()

Тепсија или плех со средна величина ставете ја на оган заедно со коцка путер, додека да се растопи и загрее. Во врелата маснотија со намастена лажица црпете од тестото и ставајте во тепсијата.






Лажица по лажица црпете и ставајте во тепсијата, а пред секое црпнување малку намастувајте ја лажицата во врелото масло. Повторувајте ја постапката додека да се потроши целата смеса.

![]()
![]()
![]()
![]()
Смесата може да се истури целата одеднаш, но вака многу подобро се одвојува и има подобра текстура. Во меѓувреме вклучете ја рерната да се загрева на 180 степени.

![]()
![]()
![]()
![]()
Ставете ја питата да се пече, околу половина час или додека убаво да зарумени одозгора. Печената пита покријте ја со крпа и оставете ја 10-тина минути да излади. Целата постапка можете да ја погледнете во видеото ОВДЕ.
































