Home архива Вкусни ќофтенџа од модар патлиџан…Сите до едно се изедоа!

Вкусни ќофтенџа од модар патлиџан…Сите до едно се изедоа!

Вкусни топчиња од модар патлиџан

Овој рецепт за топчиња од модар патлиџан претставува совршена комбинација на едноставност и богат вкус.

Со нивната крцкава кора и мека, сочна внатрешност, овие топчиња се идеални како предјадење, прилог или вкусно мезе за секоја пригода.

Подгответе ги и воодушевете ги вашите гости со овој кулинарски специјалитет, пишува НМД. Еве што ви е потребно:

Потребни состојки:

– 500 г модри патлиџани (2 средно големи)
– 1 лажичка сол (за отстранување на горчината)
– ладна вода (за потопување на модрите патлиџани)
– 1 врзоп магдонос
– маслиново масло (за пржење и печење)
– 2 чешниња лук
– 50 г рендан пармезан (или кашкавал по избор)
– 2 јајца
– сол (по вкус)
– црн пипер (по вкус)
– 50 г лебни трошки (презла)
– НМД

Постапката детално опишана преку фотографии и видео прилог можете да ја прочитате ОВДЕ:

Највкусни топчиња од модар патлиџан…Предјадење, прилог или вкусно мезе, ќе ве освојат при првиот залак…

1. Подготовка на модрите патлиџани: Излупете ги модрите патлиџани и исечете ги на коцки. Ставете ги во сад со ладна вода и една лажичка сол.

Оставете ги да отстојат 10 до 15 минути за да се отстрани горчината. Потоа, исцедете ги и исушете ги со кујнска хартија.

2. Пржење: Загрејте малку маслиново масло во тава на средна температура. Додајте ги коцките модар патлиџан и пржете ги додека омекнат и добијат златна боја. Оставете ги кратко да се изладат.

3. Мелење и мешање: Во сад, со виљушка изгмечете ги пржените модри патлиџани.

Додајте ситно сечкан магдонос, ситно сечкан лук, рендан пармезан, јајца, сол и црн пипер по вкус. На крај, додајте ги лебните трошки и мешајте додека не добиете хомогена смеса.

4. Формирање на топчињата: Со навлажнети раце земајте од смесата и формирајте топчиња со големина по ваша желба. Редете ги на плех обложен со хартија за печење.

5. Печење: Премачкајте ги топчињата со малку маслиново масло. Печете ги во загреана рерна на 180 °C околу 30 минути или додека не добијат крцкава, златна кора.

6. Сервирање: Топчињата се вкусни и топли и ладни. Послужете ги со омилен сос, свежа салата или како прилог на главно јадење.

Совет: За дополнителен вкус, во смесата можете да додадете малку свеж босилек или зачин по ваш избор. Уживајте во овој прекрасен рецепт и споделете го задоволството со вашите најблиски!