Home Десерти „Ванилин рај со малинова прегратка“…Брз и лесен ПАНА КОТА десерт за 10...

„Ванилин рај со малинова прегратка“…Брз и лесен ПАНА КОТА десерт за 10 минути…

„Ванилин рај со малинова прегратка“…Брз и лесен ПАНА КОТА десерт…

Пана кота, овој елегантен италијански десерт чие име буквално значи „зготвен крем“, потекнува од регионот Пиемонт и е омилен ширум светот поради својата едноставност и раскошна текстура.

Се верува дека првично бил правен од само неколку состојки – крем, шеќер и желатин од риба – пред да еволуира во модерните варијанти што ги познаваме денес.

Овој рецепт за ванилин пана кота со сос од малини е вистинска магија за вашите сетила – кремаста текстура што се топи во уста, надополнета со свежа и благо кисела овошна нота.

Совршен за секоја прилика, овој десерт е толку лесен што ќе го правите повторно и повторно!

Можете да ги замените малините со јагоди, манго, боровинки или било кое друго овошје што го сакате – можностите се бесконечни, пишува НМД. Еве што ви е потребно:

Потребни состојки (за 5 лица):

За пана кота:
– 250 мл полномасна течна павлака (30% масленост)
– 250 мл млеко
– 60 г шеќер
– 1.5 листови желатин (4.5 г)
– 2 кесички ванилин шеќер или 1 стапче ванила

За малиновиот сос:
– 200 г малини (или друго овошје по желба)
– 45 г шеќер
– Неколку капки лимонов сок
– НМД

Корисни алатки:

Огноотпорни ракавици и силиконски кујнски алат, цена ОВДЕ. Силиконска шпатула, цена ОВДЕ. Нелепливи калапи за печење леб, цена ОВДЕ. Метално тенџере со капак, голем капацитет, цена ОВДЕ.

Кујнски крпи, цена ОВДЕ. Садови со капаци во разна големина, цена ОВДЕ. Нелепливи 3 силикони, цена ОВДЕ. Кутија за колачи, цена ОВДЕ. Жица за матење, цена ОВДЕ.

Постапка:

1. Подготовка на желатинот:
Ставете ги листовите желатин во сад со ладна вода и оставете ги да отстојат околу 5-10 минути додека омекнат (гранулите да набабрат).

2. Подготовка на пана кота:
Во тенџере на среден оган, истурете го млекото, течната павлака, шеќерот и ванилиниот шеќер. Мешајте додека смесата да почне да врие, а потоа тргнете ја од оган.

3. Додавање на желатинот:
Исцедете го желатинот од водата и додајте го во топлата смеса. Мешајте додека целосно да се растопи.

4. Полнење на чашите:
Постепено сипувајте ја смесата во чаши или садови по ваш избор.

Оставете ги да се изладат на собна температура, па потоа ставете ги во фрижидер најмалку 5 часа (или преку ноќ) за да се стегнат.

5. Правење на малиновиот сос:
Во мало тенџере, ставете ги малините, шеќерот и неколку капки лимонов сок.

Гответе на среден оган, мешајќи повремено, додека смесата да се редуцира во компот (околу 5-7 минути). Потоа, изблендирајте ја смесата со рачен блендер. Ако сакате мазен сос без семки (по желба процедете го низ сито).

6. Финален допир:
Откако пана котата ќе се стегне, прелијте ја со малиновиот сос пред сервирање. По желба, украсете со свежи малини или листови нане.

Уживајте во овој „Ванилин рај со малинова прегратка“ – десерт што ќе ги освои сите ваши гости со својата едноставност и божествен вкус! Видеото погледнете го ОВДЕ: