Тројно задоволство – СЛАДОК БИСЕР НА СЕМЕЈНАТА ТРПЕЗА
Овој колач, познат како „Тројно задоволство“, е вистинска симфонија на вкусови што го обединува нежниот бисквит со јаткасто богатство, кремастата ванила и раскошната чоколада.
Тоа е десерт што носи топлина и спомени, совршен за семејни собири или тивки моменти со чаша кафе, пишува НМД.
Како што вели една стара поговорка: „Слатките работи се прават со љубов, а се јадат со душа.“
Овој рецепт е инспириран од мамините кулинарски магии – можеби нема да го направите баш како неа, но секој залак ќе ве приближи до тој совршен вкус од детството!
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ
За бисвит (спужва):
– 6 белки
– 200 г шеќер
– 150 г мелени ореви
– 2 лажици лебни трошки
– 3 лажици брашно
– 1 лажица прашок за печиво
За крема крем:
– 700 мл млеко
– 6 жолчки
– 200 г шеќер
– 2 кесички ванилин шеќер
– 2 кесички ванила пудинг
– 2 лажици скроб/густин/нишесте
– 250 г маргарин (или путер)
– 100 г чоколада (за готвење)
За декорација и слоеви:
– Петит кекси (по потреба)
– Малку млеко (за потопување на кексите)
– Мелени ореви или рендана чоколада (по желба)
ПОСТАПКА:
Загрејте ја рерната на 180°C. Во длабок сад изматете ги белките со миксер додека да станат пенасти, па постепено додавајте го шеќерот додека да добиете цврст снег.
Во посебен сад измешајте ги брашното, лебните трошки, прашокот за печиво и мелените ореви. Со шпатула нежно вмешајте ги сувите состојки во снегот од белки.
Истурете ја смесата во плех (25×35 см) обложен со хартија за печење и печете 20-25 минути. Оставете го бисвитот да се олади.
Во тенџере ставете ги млекото, жолчките, шеќерот, ванилиниот шеќер, пудингот и густинот. Мешајте повремено додека смесата почне да врие.
Кога ќе зоврие, енергично мешајте додека кремот се згусне (околу 2-3 минути). Оставете го кремот да се олади на собна температура.
Во оладениот крем додајте го омекнатиот маргарин и изматете со миксер до мазна текстура. Поделете го кремот на два дела.
Во едниот дел вмешајте ја растопената чоколада (на пареа или во микровална).
На оладениот бисквит нанесете го белиот крем рамномерно. Потопете ги петит кексите кратко во млеко (да не омекнат премногу) и наредете ги врз белиот крем.
Потоа, премачкајте со чоколадниот крем. На крај, посипете со мелени ореви или рендана чоколада за украс.
Оставете го колачот да отстои во фрижидер неколку часа (најдобро преку ноќ) за да се соединат вкусовите. Сервирајте го ладен и уживајте во тројното задоволство!
Овој колач е повеќе од десерт – тој е приказна за љубов, традиција и малку кулинарска магија. Пробајте го и создадете свои слатки спомени! Деталите погледнете ги во видео прилогот ОВДЕ:
https://youtube.com/shorts/8TaMiZAMgUM?si=usEuj-7387bTLVrE