Фото и рецепт: Наташа Илиевска
Потребни состојки:
4 јајца
300 г шеќер
200 мл масло
200 мл млеко
1 лажица свинска маст
1 прашок за печиво
1 ванилин шеќер
800 г – 1 кг брашно (зависи од брашното)
Постапка:
Јајцата и шеќерот се матат во подлабок сад додека шеќерот да се растопи.
Се додаваат останатите состојки и се продолжува да се мати со миксер додека состојките да се изедначат.
Од смесата се црпи со лажиче во вид на топче, па се става врз загреан и малку намастен тостер. Се поклопува со горниот дел од тостерот и се остава да се пече 1-2 минути.
Кога малку ќе заруменат се вадат и постапката се повторува додека да се потроши тестото.
Фото и рецепт: Наташа Илиевска