Ладните денови бараат топли јадења кои се чорбести и се јадат со лажица, бидејќи само тиое најдобро го закрепнуваат целиот организам и тоа со само една порција. Ваквите јадења кои се приготвуваат со мешунки и житарици треба да бидат задолжителни во текот на зимскиот период.
![]()
![]()
![]()
![]()
Затоа што таквите денови се токму пред нас, ви предлагаме да го испробате варивото со јачемн кое се приготвува многу лесно. Ќе ви претставиме посна и мрсна верзија кои се одлични и многу вкусни, па ви препорачуваме да ги испробате и двете јадења.

![]()
![]()
![]()
![]()
РЕЦЕПТ 1 – ПОСНА МАНЏА СО ЈАЧМЕН – ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 100 г јачмен, 1 голема главица кромид или две помали, 3 моркови, малку доматен сос, 4 компири, сол, црн пипер и сув зеленчуков зачин по вкус
РЕЦЕПТ 2 – МАНЏА СО ЈАЧМЕН И ЈУНЕШКО МЕСО – ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 1 лажица маст, 150 г сланина, 1 главица кромид, 250 г јачмен, 2 супени лажици доматно пире (концетрат), 1 морков, 100 г грашок, 2 компири, 300 г јунешко месо, сол, црн пипер, црвена сува пиперка
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОСТАПКА за рецепт 1: јачменот прелијте го со топла вода и оставете го да отстои два часа, па процедете го. Кромидот ситно исечкјате го и испржете го на малку масло додека да омекне. Ако варивото го сакате погусто, испржениот кромид испасирајте го со рачен блендер.
![]()
![]()
![]()
![]()
Морковот измијте го, излупете го и исечкјате го на тркалца. Додајте го во кромидот и продолжете со динстањето на умерена температура. Кога малку ќе омекне и морковот, додајте го испраниот јачмен и пропржете го кратко.

![]()
![]()
![]()
![]()
Потоа прелијте со вода, додајте доматен сос (1-2 лажици или по вкус) поклопете и оставете да „крчка“ на тивко додека да омекне јачменот. Истава чорбичка ја имам пробано и со суво месо и можам да ви кажам дека има перфектен вкус, па доколку не постите, ставете и малку сечкано суво месо.





По потреба повремено долевајте по малку вода. Пред крајот додајте компир исечкан на коцки и продолжете со готвењето додека јачменот и компирот целосно ќе бидат сварени. Зачинете по желба. А еве го и вториот рецепт, кој според вкус и квалитет може да се спореди со чорбите од елитните ресторани:
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОСТАПКА за втор рецепт: На малку маст издинстајте го ситно сечканиот кромид и морковот, а потоа додајте ја сланината. Кога и таа ќе се запржи додајте го јунешкото месо исечкано на коцки (за да биде посочно месото, најдобро е претходно да се извалка во брашно и кратко да се запржи во врело масло колку да му се затворат порите).
![]()
![]()
![]()
![]()
Динстајте на умерена температура со повремено долевање на вода. Потоа додајте го испраниот јачмен (најдобро е ако отстои неколку часа во топла вода), а потоа и грашокот. Зачинете и залијте со вода. Додајте ги сите состојки и гответе уште 2 часа или додека месото целосно да биде омекнато.











