Home шербетни колачи ТОПЕНИК СО ОРЕВИ…Сочен колач од детството што се топи во уста…

ТОПЕНИК СО ОРЕВИ…Сочен колач од детството што се топи во уста…

ТОПЕНИК СО ОРЕВИ…Сочен колач од детството што се топи во уста…

Овој колач со ореви и чоколада е вистинска магија од минатото, пишува НМД.

Едноставен за подготовка, неверојатно сочен и полн со вкусови што ќе ве вратат во деновите кога бабите ги полнеа домовите со мирис на домашни слатки. Еве што ви е потребно:

Потребни состојки:

За првиот бисквит:
– 5 јајца
– 5 лажици шеќер
– 3 лажици брашно
– 3 лажици гриз
– 1 мала лажичка прашок за печиво
– 150 г мелени ореви
– 150 г рендана чоколада

За вториот бисквит:
– 5 јајца
– 5 лажици шеќер
– 3 лажици брашно
– 3 лажици гриз
– 1 мала лажичка прашок за печиво

За сируп:
– 650 мл вода
– 600 г шеќер

За декорација (по желба):
– Рендана чоколада
– Мелени ореви
– НМД

ПОСТАПКА:

1. Подготовка на првиот бисквит:
– Загрејте ја рерната на 180°C.
– Изматете 5 јајца со 5 лажици шеќер додека да добиете густа и пенеста смеса.
– Додајте 3 лажици брашно, 3 лажици гриз и 1 мала лажичка прашок за печиво, па нежно измешајте.
– Вклучете 150 г мелени ореви и 150 г рендана чоколада и рамномерно распоредете ја смесата во намастен плех.
– Печете 10 минути на 180°C.

2. Подготовка на вториот бисквит:
– Изматете 5 јајца со 5 лажици шеќер до пенеста смеса.
– Додајте 3 лажици брашно, 3 лажици гриз и 1 мала лажичка прашок за печиво, па измешајте.
– Прелијте ја смесата врз првиот бисквит и вратете во рерна. Печете уште 30 минути на 180°C.

3. Подготовка на сирупот:
– Во тенџере соединете 650 мл вода и 600 г шеќер.
– Варете на средна температура 5 минути, мешајќи додека шеќерот целосно не се растопи.

4. Финале:
– Врелиот сируп прелијте го врз врелиот, печен колач. Оставете го да се впие и да се излади.
– По желба, украсете со рендана чоколада и мелени ореви за дополнителен шмек.

Уживајте во секој залак од овој неодолив топленик – совршен спој на традиција и вкус! Деталите од постапката можете да ги погледнете ОВДЕ: