ТОПЕНИК СО ОРЕВИ…Сочен колач од детството што се топи во уста…
Овој колач со ореви и чоколада е вистинска магија од минатото, пишува НМД.
Едноставен за подготовка, неверојатно сочен и полн со вкусови што ќе ве вратат во деновите кога бабите ги полнеа домовите со мирис на домашни слатки. Еве што ви е потребно:
Потребни состојки:
За првиот бисквит:
– 5 јајца
– 5 лажици шеќер
– 3 лажици брашно
– 3 лажици гриз
– 1 мала лажичка прашок за печиво
– 150 г мелени ореви
– 150 г рендана чоколада
За вториот бисквит:
– 5 јајца
– 5 лажици шеќер
– 3 лажици брашно
– 3 лажици гриз
– 1 мала лажичка прашок за печиво
За сируп:
– 650 мл вода
– 600 г шеќер
За декорација (по желба):
– Рендана чоколада
– Мелени ореви
– НМД
ПОСТАПКА:
1. Подготовка на првиот бисквит:
– Загрејте ја рерната на 180°C.
– Изматете 5 јајца со 5 лажици шеќер додека да добиете густа и пенеста смеса.
– Додајте 3 лажици брашно, 3 лажици гриз и 1 мала лажичка прашок за печиво, па нежно измешајте.
– Вклучете 150 г мелени ореви и 150 г рендана чоколада и рамномерно распоредете ја смесата во намастен плех.
– Печете 10 минути на 180°C.
2. Подготовка на вториот бисквит:
– Изматете 5 јајца со 5 лажици шеќер до пенеста смеса.
– Додајте 3 лажици брашно, 3 лажици гриз и 1 мала лажичка прашок за печиво, па измешајте.
– Прелијте ја смесата врз првиот бисквит и вратете во рерна. Печете уште 30 минути на 180°C.
3. Подготовка на сирупот:
– Во тенџере соединете 650 мл вода и 600 г шеќер.
– Варете на средна температура 5 минути, мешајќи додека шеќерот целосно не се растопи.
4. Финале:
– Врелиот сируп прелијте го врз врелиот, печен колач. Оставете го да се впие и да се излади.
– По желба, украсете со рендана чоколада и мелени ореви за дополнителен шмек.
Уживајте во секој залак од овој неодолив топленик – совршен спој на традиција и вкус! Деталите од постапката можете да ги погледнете ОВДЕ: