Home закуска Тиквичките цело лето вака ги правам…Едноставно, со фил и многу вкусно!

Тиквичките цело лето вака ги правам…Едноставно, со фил и многу вкусно!

Похувани тиквички со шунка и кашкавал

Овој рецепт за похувани тиквички со шунка и кашкавал е идеален избор за летен оброк – лесен, вкусен и брз за подготовка.

Комбинацијата од крцкава обвивка и сочна внатрешност со топено сирење и шунка ќе го освои вашето непце.

Совршен за ручек или вечера, овој специјалитет ќе стане ваш омилен начин да ги искористите свежите тиквички од градината, пишува НМД. Еве што ви е потребно:

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

– 2 средни тиквички
– 100 г шунка (тенко сечена)
– 100 г кашкавал или моцарела (тенко сечен или рендан)
– 2 јајца
– 1/2 лажичка сол
– 100 г брашно
– 100 г лебни трошки
– 50 мл масло за пржење
– НМД

ПОСТАПКА:

1. Тиквичките измијте ги и пресечете ги на половина. Со помош на мандолина или остар нож исечете ги на многу тенки ленти (дебелина од околу 2-3 мм).

2. На секоја лента тиквичка ставете едно тенко парче шунка и парче кашкавал или моцарела. Покријте со друга таква тиквичка, формирајќи своевиден „сендвич“.

3. Подгответе три садови за похување: во првиот ставете брашно, во вториот изматете ги јајцата со малку лажичка сол, а во третиот ставете лебни трошки.

4. Секој „сендвич“ од тиквички најпрво извалкајте го во брашно, потоа премачкајте го во изматените јајца и на крај обилно покријте го со лебни трошки.

5. Во тава на умерена температура загрејте го маслото. Похуваните тиквички пржете ги од двете страни додека да добијат златно-кафеава боја (околу 2-3 минути по страна).

6. Готовите тиквички вадете ги на кујнска хартија за да се исцеди вишокот масло.

7. Послужете ги топли, по желба со свежа салата или јогурт сос.

Добар апетит! Постапката можете да ја погледнете во видео прилогот ОВДЕ: