Дома Тагови Свети Никола

Таг: Свети Никола

УТРЕ Е ЛЕТЕН СВЕТИ НИКОЛА: Дарувајте ги децата и помолете се...

Свети Никола е најпразнуваниот светител во Македонија, на кого најмногу семејства му искажуваат почит co негово прославување како домашна слава. Ho тоа се однесува...

Дали за Свети Никола може да се мрси: свештеник детално ги...

Многу луѓе се прашуваат што смееме, а што не да јадеме кога станува збор за прашања поврзани со празничните обичаи. Свештеникот Бошко Савиќ гостин...

Три моќни молитви упатени кон Свети Никола за здравје и среќа:...

Православната црква и нејзините верници на 19 декември слават голем христијански празник – Свети Никола. На овој голем ден, на праведникот, чyдотворецот, иcцелителот, заштитникот...

ВО НЕДЕЛА ГО СЛАВИМЕ СВЕТИ НИКОЛА: На овој ден не правете...

Свети Никола е голем македонски празник, а како слава го има речиси секое второ православно семејство. Трпезата е посна, а Свети Никола меѓу другото,...

ЛЕТЕН СВЕТИ НИКОЛА – Со помош на неговите молитви се случуваат...

Пренесување на моштите на Свети Николај во Бари (Свети Никола – Летен). Празник на пренесувањето на м оштите на Свети Никола Мирликиски. Сè до XI век...

За многу години Свети Николај Чудотворец, архиепископ Мирликиски

Овој славен светител, когошто и денес го слават по сиот свет, им беше единец син на своите богати и угледни родители, Теофан и Нона,...

Ни доаѓа нашиот Свети Никола – За многу години овој голем...

Во македонските народни песни Св. Никола е опеан како стар Св. Никола кој може да го одмрзне замрзнатото море, но кој гради цркви и...