СУСАМ ПИТА СО СИРЕЊЕ, ПЧЕНКАРНО БРАШНО И ГОТОВИ КОРИ….Мене ме освои со првиот залак…
Овој рецепт го најдов во еден стар готвач на баба ми, го испробав и веднаш се воодушевив…Питата е многу вкусна и кога ќе се олади, па може да се јаде и следниот ден или ако случајно ви остане за вечера. Пробајте ја вие, еве што ви е потребно:
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ (се мери со чаша од 200 мл):
500 г кори за пита,
3 јајца,
1 чаша јогурт,
1 чаша пченкарно брашно,
1 чаша масло,
1 прашок за печиво,
400 г ситно сирење (свежо сирење, фета или по избор),
сол и сусам по потреба
Ако користите готови кори од 450 грама, тогаш виткајте по 3 и ќе ќе ги потрошите сите 18 кори. Во оригиналниот рецепт се виткаат по 4 кори, но секако вие можете да го прилагодите рецептот по ваш вкус.
ПОСТАПКА:
Оваа пита со сирење и малку пченкарно брашно ме освои со првиот залак