Home Билкарство Стомакот и цревата како нови…100 мл од овој напиток, 2 пати на...

Стомакот и цревата како нови…100 мл од овој напиток, 2 пати на ден…

Рогачот како природен лек за зајакнување на цревата и подобрување на дигестијата

Рогачот (Ceratonia siliqua) е растение чии плодови се користат со векови во традиционалната медицина поради нивните корисни ефекти врз дигестивниот систем.

Овој природен производ е богат со диетални влакна, полифеноли и антиоксиданси, што го прави ефикасен за подобрување на здравјето на цревата, регулирање на дигестијата и ублажување на симптомите на дијареа.

Научните истражувања потврдуваат дека рогачот може да има позитивно влијание врз гастроинтестиналниот систем.

Според студија објавена во списанието Food Chemistry (2018), рогачот содржи високо ниво на диетални влакна, кои помагаат во регулирањето на цревната перисталтика и поддршката на здрава цревна микрофлора (Kleniewska et al., 2018).

Дополнително, д-р Ана Поповска, специјалист по гастроентерологија, истакнува:

„Рогачот е природен адстрингент кој може да помогне во намалувањето на дијареата преку врзување на вишокот вода во цревата и стабилизирање на столицата.“

Еден од начините за искористување на лековитите својства на рогачот е подготовка на чај, кој е едноставен, но ефикасен начин за поддршка на дигестивното здравје, пишува НМД.

Рецепт за лековит чај од рогач

Потребни состојки:
– 1 чајна лажичка мелен рогач
– 100 мл врела вода
– НМД

Начин на подготовка:
1. Мелениот рогач ставете го во врела вода и добро измешајте.
2. Смесата загревајте ја на тивок оган додека да зоврие и оставете 1-2 клуча.
3. Оставете ја да отстои 1 час на собна температура.
4. Консумирајте го напитокот непроцеден, во количина од 100 мл, 2-3 пати дневно пред оброк.

Препорака: За оптимални резултати, консултирајте се со лекар пред редовна употреба, особено ако имате постоечки здравствени состојби или земате медикаменти.

Според д-р Марија Стојановска, нутриционист, „употребата на рогач во умерени количини е безбедна за повеќето луѓе, но прекумерната консумација може да предизвика благи гастроинтестинални непријатности кај одредени лица“.

Рогачот, благодарение на своите природни состојки, е одличен избор за оние кои сакаат да го подобрат здравјето на дигестивниот систем на природен начин.

Неговите ефекти се потврдени и од традиционалната употреба и од современи научни истражувања, што го прави сигурен сојузник за здрави црева.

Извор:
– Kleniewska, P., et al. (2018). “Nutritional and health benefits of carob (Ceratonia siliqua L.): A review.” Food Chemistry, 252, 123-130.