Ваквите рецепти сите ги сакаат затоа што сите состојки се ставаат во тепсија и за еден час во рерна ќе добиете готов ручек!

Потребни состојки:

1 кг свински или телешки стекови

~100 г брашно

2 супени лажици мешан зеленчуков зачин (вегета)

Сол, црн пипер, масло

2 супени лажици доматно пире

5-6 чешниња лук

2 рамни супени лажици шеќер

200 мл бело вино

Магдонос

Постапка:

Свинските стекови изработете ги со кујнски чекан, па добро зачинете ги со зеленчуков зачин и малку сол. Побрашнете ги од двете страни. Половина од стековите ставете ги во огноотпорен сад намастен со масло.

Наросете со сечкан лук, магдонос, шеќер и малку заленчуков зачин.

Доматното пире измешајте го со бело вино и со таа мешавина прелијте ги стековите.

Одозгора наредете ги останатите стекови и повторете ја постапката. Долејте толку вода колку стековите да бидат прекриени. Попрскајте со малку масло.

Се пече околу 1 – 1:30 час, на 200 степени. Се послужува со прилог по желба (пилав, помфрит…)