Стар народен рецепт кој ја уништува секоја болест – одличен за вид, срце, имунитет, коски, црева. Станува збор за посебен вид на вино кое се приготвува од боровинки и смреки. Боровинките може да ја разубават и омекнат вашата кожа, па дури да спречат и рак. Го јакнат имунитетот.
Имено, овие бобинки имаат повеќе антиоксиданси од било кое друго свежо овошје или зеленчук тестирано до денес. Повеќето нејзини моќи доаѓаат од пигментот кој е одговорен за сината боја.
Одлични се за видот и за здраво срце. Го намалуваат нивото на шеќерот во кр-вта, а исто така го топат салото околу стомакот. Помагаат при опстипација. Една чаша сирови бобинки содржи околу четири грама влакна.
Толку многу хранливи и лековити состојки спакувано во едно мало темносино топченце, можеби звучи неверојатно, но анализите само го потврдуваат она што нашите предци го знаеле.
Растворливите влакна кои се содржат во боровинките можат да апсорбираат 11-16 пати од сопствената тежина во вода и на тој начин да ја забрзаат работата на цревата.
Боровинките имаат големи количини манган, кој игра голема улога во развојот на коските. Од друга страна смрекинките имаат необичен вкус и најмногу се користат како зачин во европската и индиската кујна. Порано се користеле како лек, а нивните здравствени својства де познати и денес.
Една од најкорисните состојки кај смрекинките е 4-терпинен, кој помага при намалување на нивото на урична киселина, го подобрува дигестивниот тракт и го намалува ризикот од вируси. Во комбинација заедно овие две бобинки имаат неверојатен ефект врз вашето здравје.
Рецептот всушност е базиран на бобинки од боровинки и смрекинки натопени во вино и ракија, а всушност станува збор за вид вино од боровинки. Лекот се применува кај:
-проблеми со лоша циркулација; лоша кр-вна слика; главоболки и вртоглавици, слабо памтење; слабо срце; акутни и хронични проблеми со желудник и црева; воспаленија на дебело црево; анемија и слаб имунитет.
Лекот можете да го консумирате ако имате проблем со слабо срце. За оваа намена сличен напиток од боровинки се спомнува и во записите пронајдени во Лондон кои датираат уште од 1698 година.
Виното успешно ја регулира цревната флора и ги уништува и регулира размножувањето на штетните бактерии и глисти. Затоа се препорачува при различни дигестивни пречки и за враќање на природната рамнотежа во микрофлората.
Виното помага и при недостиг на апетит и слабост предизвикана од некоја болест, опе-ра-ција или пад на имунитетот. Бидејќи добрата циркулација и дигестија е клуч за добро здравје, со добра работа на срцето и мозокот, јасно е зошто ова вино кај народот е наречено ЛЕК ПРОТИВ СЕКОЈА БОЛЕСТ.
Потребни состојки: 500 г свежи боровинки, 500 г сини смрекинки, 1 литар квалитетно домашно црно вино, 500 мл посилна домашна ракија, 3 лажици домашен мед од проверен пчелар, 3 лажици шеќер
Постапка: Боровинките и смрекинките измијте ги и ставете ги во голема тегла. Налијте вино да ги прекрие бобинките. Оставете да отстои во фрижидер 48 часа, а потоа во смесата додајте половина литар ракија, мед и шеќер.
Добро промешајте за да се растопат медот и шеќерот. Оставете ја комплетната смеса да отстои 7 дена. После тоа може да се користи.
Употреба: по 4 лажици вино наутро и навечер. Во секоја доза нека има и неколку боровинки кои ќе ги изџвакате пред голтање. Виното се користи 3 дена наутро и навечер по што се паузира 2 дена. На овој начин се користи додека да се потроши целата доза направена по овој рецепт.