Home Супи и чорби Совршени облачиња од гриз…Најмеките кнедли за супа што ќе ги обожавате…

Совршени облачиња од гриз…Најмеките кнедли за супа што ќе ги обожавате…

Совршени облачиња од гриз…Најмеките кнедли за супа што ќе ги обожавате…

Ништо не ја прави супата повкусна од домашни, меки и воздушести кнедли што се топат во уста!

Овој рецепт е едноставен, брз и гарантира совршени резултати секој пат, пишува НМД.

Следете ги чекорите и уживајте во топол оброк што ќе ве стопли и во најстудените денови. Еве што ви е потребно:

Потребни состојки:

– 1 јајце
– 4-5 лажици гриз (по потреба и малку повеќе)
– 1 лажица масло
– ½ лажичка зачин (на пр. Вегета)
– На врв од лажичка прашок за печиво
– НМД

Постапка:

Во чинија, со виљушка изматете го јајцето додека да стане пенесто. Додајте го маслото, зачинот и прашокот за печиво, па добро промешајте.

Постепено додавајте го гризот (4-5 лажици), мешајќи додека да добиете густа, но не премногу збиена смеса. Оставете ја да отстои 5 минути.

Во меѓувреме, загрејте ја супата да врие благо. Натопете лажичка во супата (за да не се лепи смесата), земете мал дел од смесата и со 2-3 нежни движења спуштете ја во супата.

Повторете додека да ја потрошите смесата. Поклопете ја супата и варете уште 5 минути на тивко.

Совети:

– Смесата не треба да биде прегуста – идеално е да биде малку леплива, но лесно да се обликува со лажичка.

– Ако сакате поголеми кнедли, користете поголема лажичка, но внимавајте да не ги преполните – тие набабруваат при варењето.

– За екстра вкус, додајте малку ситно сечкан магдонос во смесата.

Уживајте во вашите меки кнедли и топла супа – совршен спој за секој ден! Деталите од постапката можете да ги погледнете во видеото ОВДЕ: