Сочна раванија на старински начин, како што ја правеа нашите мајки, и денес е нашиот омилен десерт…
Старински рецепт за раванија (од баба, мајка, а и јас ја правам често, особено за Прочка, според Кумановските обичаи). Рецепт на Лилјана Милева:
РЕЦЕПТ 1 – ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
8 јајца се матат со
8 лажици шеќер, потоа се додаваат
8 лажици гриз
4 лажици брашно
рендана кора од лимон
НМД.мк
Се пече, а потоа се сече на парчиња и оладен се прелива со врел шербет, поредок, од:
900 г шеќер
700 мл вода
сок од 1 лимон
1 ванилин шеќер.
Во Кумановскиот крај освен раванија се нарекува и сунѓерка. Следи рецептот на Том Филос:
РЕЦЕПТ 2: За да го приготвите колачот ќе ви бидат потребни следните состојки:
10 јајца,
10 г ванилин шеќер,
150 г шеќер,
60 мл масло,
10 г прашок за печиво,
150 г брашно.
НМД.мк
Колачот се приготвува во плех со димензии од 35х28 см.
За сируп:
600 г шеќер,
600 мл вода и
60 мл лимонов сок.
ПОСТАПКАТА опишана во детали можете да ја прочитате ОВДЕ:
Деталите од постапката можете да ги погледнете во видеото ОВДЕ: