Сочна, крцкава и многу вкусна, БАКЛАВА СО ПЛАЗМА…Кој не пробал ќе се кае…„Оваа баклава е совршена комбинација на традиција и модерен вкус! Слоевите нежни кори се преливаат со богат сируп, а плазмата додава уникатна текстура и арома.
Идеална за секоја прилика, оваа баклава ќе ги воодушеви сите ваши гости. Дали сте подготвени да пробате нешто навистина посебно? Споделете со пријателите и уживајте во ова слатко задоволство!“ Еве што ви е потребно:
Таква е и оваа баклава со мелена плазма. Има вкус што не може да се опише! Подолу можете да прочитате за масна и посна верзија на оваа баклава.
I РЕЦЕПТ – ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
500 г кори,
300 г мелени бисквити (плазма),
3 јајца,
5 лажици шеќер,
5 лажици масло,
масло за прскање на корите.
ШЕРБЕТ:
1 литар вода,
800 г шеќер,
1 лимон
II РЕЦЕПТ – ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
500 г кори за баклава,
200 г мелени ореви,
200 г мелена плазма,
2 лажици шеќер,
4 лажици гриз,
100 мл масло,
1 шолјичка лимонов сок.
И уште: 100 мл масло, 100 г путер/маргарин.
За сируп: 600 г шеќер, 1 ванилин шеќер, 1 лимон и 700 мл вода
ПОСТАПКАТА опишана во детали можете да ја прочитате ОВДЕ:
Сочна баклава со плазма: ова мора да го пробате, зашто стварно е предобора
Видеото за вториот рецепт можете да го погледнете ОВДЕ: