Рецепт за сочен кокосов колач
Овој едноставен, а неверојатно вкусен кокосов колач е идеален за уживање со шолја кафе или чај.
Рецептот, инспириран од шпанска традиција, се подготвува брзо и лесно со неколку состојки, а резултатот е мек и сочен десерт кој ќе го воодушеви секој што ќе го проба.
Совршен е за секојдневни прилики или за посебни моменти со вашите најблиски, пишува НМД. Еве што ви е потребно:
Потребни состојки
– 3 големи јајца
– 1 прстофат сол
– 175 г шеќер
– 1 кесичка ванилин шеќер
– 100 мл масло
– 1 лажичка јаболков оцет
– 180 г брашно
– 1 кесичка (10 г) прашок за печиво
– 200 мл кокосово брашно
– 100 мл млеко
– 1 лажичка шеќер (за прелив)
– 200 мл слатка павлака
– 200 мл млеко (за прелив)
– 100 г кокосово брашно (за посипување)
– НМД
Потребен прибор
– Тава за печење со димензии 28 x 28 см
– Стаклена чаша за мерење (200 мл)

Постапка
1. Загрејте ја рерната на 180 °C. Подгответе ја тавата за печење со обложување со хартија за печење или намачкајте ја со малку масло и посипете ја со брашно.
2. Во сад за матење, ставете ги јајцата, прстофат сол, шеќерот и ванилиниот шеќер. Матете на висока брзина со миксер додека смесата стане светла и пенаста.
3. Додајте го маслото и јаболковиот оцет, па продолжете да матите уште 10 секунди.
4. Просејте го брашното заедно со прашокот за печиво. Постепено додавајте ги во смесата, мешајќи внимателно во една насока за да ја задржите пенестата конзистенција. Мешајте со шпатула додека брашното целосно се соедини.
5. Додајте 200 мл кокосово брашно и 100 мл млеко. Измешајте добро додека да добиете хомогена смеса со густа, но течна конзистенција.
6. Истурете ја смесата во подготвената тава и рамномерно распоредете ја.
7. Печете на долната решетка во рерната 28–30 минути или додека чепкалка вметната во средината на колачот излезе чиста.
8. Откако колачот ќе се испече, извадете го од тавата и оставете го целосно да се излади.
9. Во меѓувреме, подгответе го преливот: во сад измешајте 1 лажичка шеќер, 200 мл слатка павлака и 200 мл млеко. Мешајте додека шеќерот целосно се раствори.
10. Изладениот колач исечете го на 16 еднакви парчиња.
11. Секое парче потопете го од сите 4 страни во преливот од млеко и павлака, а потоа валкајте го со кокосово брашно.
12. Подготвените парчиња наредете ги во сад и прелијте ги со по две лажици од преливот. Посипете дополнително кокосово брашно одозгора.
13. Оставете го колачот во фрижидер најмалку 3–4 часа пред послужување за да се впие преливот и да стане уште повкусен.
14. Послужете го колачот ладен и уживајте во неговиот мек и сочен вкус!
Совети
– Колку подолго стои колачот во фрижидер, толку е повкусен.
– Чувајте го во добро затворен сад во фрижидер за да остане свеж.
– Овој десерт е идеален за уживање со вашите најблиски, а неговата едноставност го прави совршен за секојдневна подготовка.
Добар апетит! Постапката можете да ја погледнете во видео прилогот ОВДЕ:
https://youtu.be/wTA2SzVjBuk?si=JW2s8Rb1SxmPGE6g




































